La voluntària de la maternitat d'Elna Elisabeth Eidenbenz, protagonista en el Dia internacional de la francofonia
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Per commemorar el Dia internacional de la francofonia, l'escriptora Hélène Legrais és a Andorra per parlar de la figura d'Elisabeth Eidenbenz, una voluntària de la Creu Roja que va aconseguir crear un oasi de vida enmig de la guerra i l'èxode de refugiats catalans. Aquest dimarts ha estat a l'escola andorrana de batxillerat.
La caiguda de la Segona República espanyola va portar molts exiliats a França. Arribaven desnodrits i malalts demanant ajuda. Enmig de la guerra i la misèria trobem la història d'Elisabeth Eidenbenz, que sense arribar als 30 anys va ajudar més de 400 nens i nenes espanyols i les seves mares a la maternitat d'Elna.
La seva història la va recollir l'escriptora Hélène Legrais a partir de la petició dels fills d'aquelles dones refugiades i el testimoni d'una Elisabeth que tot i els seus 94 anys li va explicar com no pensaven en altra cosa que ajudar sense pensar d'on venien o qui eren.
Aquesta setmana l'autora ha estat a diferents sistemes educatius per parlar de com va ser el procés de documentació i les converses amb els protagonistes.
En una generació acostumada a penjar totes les seves gestes, els sorprèn que la protagonista del llibre no veiés la necessitat d'explicar el que per ella era el que hagués fet tothom.
En el Dia internacional de la francofonia històries com aquesta serveixen per aprendre llegint el que és part de la història de França.
El somni d'aquesta escriptora seria veure l'obra publicada en català i que molts catalans poguessin fer-se seu el relat.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra