La voluntat i no aïllar-se, claus per combatre l'esclerosi

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El francès David Berty, que va haver d'abandonar la carrera de jugador de rugbi a causa de l'esclerosi múltiple, ha impartit una conferència sobre com conviu amb aquesta malaltia i com la viu un esportista d'elit. Actualment, afecta dos milions i mig de persones arreu del món.

Va arribar a conquerir la copa d'Europa amb l'Stade Toulousain i va ser cinc vegades campió d'Europa. Fins que se li va presentar un nou repte: fer front a l'esclerosi múltiple. Aquesta tarda ha parlat de com conviu amb aquesta malaltia neurodegenerativa crònica. La recomanació principal és no aïllar-se. Berty explica que s'ha de "mantenir el contacte amb la gent i amb persones que tenen la mateixa malaltia" i diu que ell va ser "el primer que no volia veure ningú" i va passar "quatre anys molt difícils".

David Berty ha explicat que l'esclerosi no afecta tothom per igual i, en aquest sentit, cal tenir en compte el secret per conviure-hi de la millor manera possible i amb voluntat.

Tot i que admet que és complicat, Berty ha animat els que estiguin en una situació similar amb una frase que l'ha ajudat a tirar endavant. Es tracta d'un proverbi xinès que diu que "la glòria no és de qui no cau sinó del que s'aixeca quan ha caigut".

Per Berty, conferències com aquesta, organitzada per la Fundació Crèdit Andorrà, diu que li serveixen per agafar força i per oblidar que té aquesta malaltia.

Informa: Anna Lladó    Imatge: Sergi Pla

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.