WhatsApp permès a les aules per un dia, l'experiment de concurs literari de 600 alumnes
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Les escoles prohibeixen l'ús del mòbil al centre, una norma que a molts els ha valgut la requisa de l'aparell. Avui, però, s'ha aixecat la prohibició per proposar un repte: escriure un whatsapp de màxim 100 paraules per participar en un concurs literari.
Mòbil en mà els alumnes aprofitaven per mirar alguna publicació i contestar els missatges que han rebut durant el matí. Aquest dimarts ha estat un dia excepcional i podien connectar el mòbil a l'escola, cosa que normalment està totalment prohibit perquè era una eina necessària per al dia. La professora de català els ha donat les indicacions. Havien de fer un relat de màxim 100 paraules i emoticones, sota el tema 'perdona, m'he equivocat' i enviar-lo a un número de Whatsapp. Per fer-ho, tenien una hora.
El tècnic pedagògic d'activitats culturals i educatives del Ministeri d'Educació Iñaki Rubio explica que "el mòbil l'usen de manera indiscriminada, molt d'ús de comunicació ràpida, utilitzant sigles, anglicismes, emoticones,... una allau de tot això. Aquí volem recuperar el sentit d'explicar-se, d'escriure bé, d'explicar uns història encara que sigui molt curta".
Un cop han pensat la seva història arriba el moment de redactar i aviat es troben amb els primers problemes. El més difícil per al Manel o l'Andrea ha estat ajustar les paraules, després d'haver sobrepassat el límit. L'Erik reconeix que quan envien missatges de WhatsApp no tenen en compte l'ortografia i normes gramaticals.
La norma n'ha deixat alguns sense mòbil però no sense participar. Han començat l'exercici en paper i després l'han passat al telèfon prestat d'un company. La professora de català, Montse Fernández, ha explicat que una de les mesures a l'Escola Janer és treure'ls el mòbil en alguns casos si s'incompleixen les normes. Altres han oblidat carregar-los.
L'activitat forma part d'una acció nascuda en el si de l'Associació del Llibre del Pirineu i amb el Ministeri d'Educació i el Servei d'Educació de l'Alt Pirineu i Cerdanya. Més de 600 alumnes d'ambdós territoris han enviat el seu relat. D'aquests se n'escolliran i premiaran els tres millors, el 7 de març.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero