Wheeler, Ciminelli i Moughalian, guanyadors dels Ramon Llull

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

L'estudiós de la llengua catalana Max Wheeler, la traductora Stefania Ciminelli i la directora artística dels Perspectives Ensemble, Sato Moughalian. A partir d'ara ja formen part del currículum dels premis Internacionals Ramon Llull. S'han entregat avui en un acte acadèmic on, una vegada més, s'ha posat en relleu la importància de la projecció de la llengua i la cultura catalanes més enllà del territori on es parla.

En un acte merament acadèmic, avui, la sala Foyer de l'Auditori Nacional ha acollit el lliurament d'aquests guardons que, en la vessant més internacional, han premiat el lingüista britànic Max Wheeler per la seva trajectòria en l'estudi de la llengua catalana. Un premi dotat per les fundacions Ramon Llull i Congrés de la Cultura Catalana amb 8.000 euros.

En l'àmbit de la traducció, el guardó, de 4.000 euros, ha estat per Stefania Ciminelli, que ha traduït nombroses obres catalanes i, en especial, Jaume Cabré. La seva obra "Jo confesso" li ha valgut aquesta distinció. Ciminelli ha destacat d'aquesta novel·la "els canvis de perspectiva, de temps i d'èpoques més o menys remotes i l'acostament que fa, a vegades, entre personatges i èpoques històriques". En la tasca de traduir-la, "el repte és captar tot això, reproduir-ho en un altre idioma i provocar el mateix efecte que té l'original i amb la mateixa naturalitat".

Per últim, el premi honorífic que reconeix la promoció internacional de la creació catalana, consistent en una litografia de Tàpies, se l'ha endut Sato Mughalian. És la fundadora dels Perspective Ensemble, de la Universitat de Columbia, per la difusió de la música catalana als Estats Units i, en concret, per la participació al centenari de Xavier Montsalvatge. Moughalian considera: "No es pot separar la música de la cultura i això és el que hem fet amb l'obra, que són cinc textos de cinc llengües, i un és de Ramon Llull".

Han passat dos anys després que aquests guardons van substituir el de creació literària i, en aquesta curta trajectòria, ja es pot dir que s'estan consolidant.

Informa: Rosa Alberch    Imatge: Marta Paixà    Fotografia: Govern d'Andorra

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.