La xarxa LoRa de dispositius intel·ligents i internet de les coses s'estén a totes les parròquies
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Andorra Telecom estén la xarxa Lora a totes les parròquies. Un servei destinat, bàsicament, a empreses i que permet a la tecnològica oferir prestacions a nivell, sobretot, de gestió. El desplegament de la xarxa ha costat uns 100.000 euros.
Mesurar el nivell dels dipòsits de gasoil o bé els de CO2 per vigilar la qualitat de l'aire. Controlar la ubicació d'una flota de vehicles o la temperatura d'un edifici. Són només algunes de la múltiples aplicacions que es poden fer gràcies al desplegament de la xarxa LoRa.
Andorra Telecom ha instal·lat 12 antenes per cobrir la pràctica totalitat del territori i, mitjançant uns sensors amb una autonomia de 10 anys, els futurs clients tindran a l'abast aquestes i moltes altres utilitats.
El responsable d'Internet de les Coses d'Andorra Telecom, Jordi Ubach, explica que la previsió és que en poc temps els dispositius electrònics es multiplicaran i, per tant, disposar d'una xarxa d'aquestes característiques serà, en molts casos, fonamental per les empreses. Inicialment "està pensada per gent amb despatxos i magatzems, i més endavant acabarà arribant als particulars".
El director de la companyia, Jordi Nadal, remarca que és una xarxa "molt més econòmica que el que pot suposar el 5G, que s'ha d'abordar l'any vinent, i permet que la connectivitat realment sigui molt econòmica per a les empreses que s'hi vulguin connectar".
La xarxa LoRa funciona independentment del wifi. Segons els estudis i projeccions d'Andorra Telecom és l'opció més econòmica tant a nivell de cost per a la companyia com per al client final.
El seu desplegament ha rondat els 100.000 euros i entrarà en servei l'any que ve.
Informa: Jordi Cama
Imatges: Sergi Linares