Xarxa de suport per al benestar i l'educació d'infants del Nepal
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Fa gairebé 25 anys que Andorra dona suport a infants i joves procedents de zones rurals del Nepal, país amb un alt índex de pobresa i situacions de risc que recentment ha estat sacsejat per un nou terratrèmol amb epicentre al Tibet amb més d'un centenar de morts. A través de l'apadrinament, 16 famílies envien fons a una casa d'acollida que un equip d'aquesta casa ha pogut conèixer de primera mà.
Gokarneshwor, Nepal.
"M'agrada jugar amb els nens i parlar i compartir els meus sentiments amb els amics."
Lhantze Buda, alumna de la Kailash Home - Himalayan Children's Foundation
"M'agrada mirar la tele amb els meus amics i parlar amb els companys per poder explicar els nostres secrets."
Samiksha Ghole, alumna de la Kailash Home - Himalayan Children's Foundation
Així és com la Lhantze i la Samiskha descriuen el millor del seu dia a dia a la Kailash Home, la casa d'acollida on viuen ubicada al nord-est de Katmandú que compta ara mateix amb 84 infants i joves. Com la resta de companys, provenen de pobles rurals allunyades de la capital, punt on es concentren la majoria de recursos i oportunitats.
Un dels principals objectius del projecte consisteix a oferir l'educació bàsica a infants i adolescents que tenen entre 6 i 20 anys procedents d'àrees remotes de l'Himàlaia, a on els nivells d'educació són molt pobres. Els nens i nenes que viuen a la Kailash Home durant el dia van a escoles del voltant i a les tardes es dediquen a fer els deures amb el suport de tutors que venen a fer acompanyament.
Un dels reptes és fer les classes des del mateix centre i no dependre de les escoles de l'entorn.
"El principal objectiu de la Kailash Home és seleccionar i reunir infants de l'Himàlaia amb pocs recursos que no poden accedir a l'educació, que provenen de famílies pobres o que són orfes o semiorfes."
Nobita Rai, coordinadora acadèmica de la Kailash Home
Abans era el govern que proposava els infants per acollir, però ara fan ells aquesta cerca en detectar que no sempre es prioritzaven els casos de més vulnerabilitat. Molts ja plantegen el seu futur educatiu, que depèn dels recursos econòmics disponibles. Segons els responsables del projecte, 21 joves que han passat per la Kailash Home estan estudiant a la universitat.
"No ho tinc clar del tot, però voldria estudiar biologia o medicina."
Samiksha Ghole, alumna de la Kailash Home - Himalayan Children's Foundation
"Jo vull estudiar per ser infermera, però també ballarina o cantant."
Lhantze Buda, alumna de la Kailash Home - Himalayan Children's Foundation
Tot plegat és possible gràcies a l'apadrinament que fan 16 famílies d'Andorra i altres fundacions procedents del Regne Unit, Espanya i els Estats Units. La Fundació Kailash Home és la que s'encarrega de gestionar les famílies d'Andorra i també coordinar la resta d'entitats.
Un dels pròxims reptes és aconseguir fons també des del Nepal sense comptar, de moment, amb recursos públics.
"El Govern fa seguiment i ens ajuda amb la documentació i el registre, però a nivell financer no ens pot ajudar."
Dhondup Tsering Lama, mànager de la Kailash Home - Himalayan Children's Foundation
Aquest és un exemple de les múltiples iniciatives que intenten vetllar pels drets dels infants tenint en compte que, segons Save de Children, més del 30% pateix múltiples formes de pobresa.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Laura Cugat - Ashta Gurung Amorós