Espot s'obre a valorar fórmules per conèixer l'opinió dels residents sobre l'Acord d'associació
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Després d'haver aparegut en gairebé totes les reunions públiques que s'han fet fins ara, la pregunta sobre qui podrà votar a l'hora de validar l'acord d'associació amb la Unió Europea també s'ha formulat a Andorra la Vella. I per primera vegada, el cap de Govern no ha exclòs la possibilitat d'explorar fórmules per conèixer l'opinió dels residents, que no podran participar en un referèndum vinculant.
El compromís del Govern és fer un referèndum vinculant al final de la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea, on podran participar els andorrans amb dret a vot. El cap de l'executiu, però, ha obert la porta a valorar altres fórmules que permetin conèixer, també, l'opinió dels residents. "Crec que hi ha altres mecanismes de participació i consulta que també es podrien fer extensius a les persones residents al nostre país. Òbviament també estan interessades per aquesta qüestió i el resultat d'aquest acord d'associació els pot afectar en la seva vida quotidiana", explica el cap de Govern, Xavier Espot, qui a més reconeix que "forma part d'aquests suggeriments que segurament no ens haguéssim plantejat i que aquestes reunions públiques permeten posar sobre la taula".
A l'equador de les reunions públiques per explicar a la ciutadania els detalls de l'acord d'associació, tant Xavier Espot com el secretari d'Estat d'Afers Europeus s'han mostrat molt satisfets amb l'assistència i participació. Una demostració que hi ha interès pel projecte, la qual cosa ajuda a l'hora de negociar. "Potser algunes de les qüestions en les que la ciutadania expressa un neguit no els donàvem el pes relatiu que la ciutadania pensa que tenen. Havíem donat un pes relatiu potser des d'una òptica més tècnica o política. Aquestes reunions estan fent variar ja la dedicació que necessitem donar (a cada qüestió)", avança el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba.
A la reunió a la capital, a la qual han assistit prop de 200 persones, també s'ha preguntat pels beneficis que l'acord aportaria als estudiants, què passaria si un país vetés l'acord i sobre la inclusió de les especificitats andorranes. Aquest dijous al vespre la reunió es trasllada a Ordino.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Albert Aymamí-Xavi Fajardo