
El Fons Monetari Internacional destaca la força de l'economia andorrana, que continua creixent per sobre de les expectatives. De fet, l'organisme internacional estima que el producte interior brut real de l'any 2024 ha crescut fins a un 3,4%, per sobre de l'inicialment previst, que era un 2,4%.
Atribueixen aquesta robustesa a l'activitat dels sectors de turisme i serveis i als resultats sòlids de la banca. L'informe de l'FMI també destaca que la inflació s'ha moderat fins al 2,6% al tancament de l'any. En conclusió, considera que Andorra manté una posició macroeconòmica sòlida.
Amb tot, l'organisme adverteix que cal preveure l'impacte que, a mitjà termini, tindrà l'envelliment de la població, el canvi climàtic sobre el turisme d'hivern i l'estancament del PIB per càpita sobre el creixement econòmic i la sostenibilitat fiscal. Per això, convida el país a tirar endavant reformes estructurals ambicioses, que permetin enfortir la resiliència i elevar el creixement potencial.
Quant a la política fiscal, l'FMI valora positivament l'enfocament prudent del pressupost del 2025. Destaca les partides destinades a educació, sanitat, habitatge i al manteniment del poder adquisitiu, però també recomana avançar en la reforma del sistema de pensions i del sistema sanitari.
Pel que fa al sistema financer, l'informe ressalta la solidesa del sector bancari, orientat al negoci internacional. Amb tot, aconsella reforçar-ne la supervisió, la prevenció de blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.
També destaca el poc endeutament que hi ha i la possibilitat que tenim d'invertir en problemes com l'habitatge. Una conclusió que comparteix el ministre Lladós, que creu que el principal repte que té el Govern ara mateix és aprofitar la bonança econòmica per posar pisos al mercat.
"N'hem posat 24 acumulats, amb dos anys i mig en portem gairebé 75 i seran més de 100 en quatre anys. Tenim un endeutament molt baix i això fa que siguem més resilients, davant de qualsevol crisi tindríem marge per endeutar-nos i ajudar a sortir el país de la crisi."
Ramon Lladós, ministre de Finances
Compte perquè l'informe també és crític amb alguns aspectes. Posa el focus, sobretot, en les pensions. Diu que la població està envellint ràpidament i que el Consell ha de fer ja la reforma perquè la despesa anirà creixent i no hi haurà treballadors com per pagar els jubilats.
És un tema delicat, segons el ministre Lladós, que assegura que una de les poques solucions viables que hi ha és atraure sectors d'alt valor afegit amb treballadors que cobrin molt perquè siguin aquests els que omplin realment la guardiola.
"Si ara necessites dues persones per arribar a guanyar 5.000 euros, ho puguis fer amb una sola persona. Crec que la solució per aquest còctel és anar creant sectors de més valor afegit, amb salaris més alts, de tal manera que el que aquesta persona aporti a la societat amb la seva feina, les seves cotitzacions permeti pagar els compromisos que tens amb ell i amb la gent més gran que ja no treballa."
Ramon Lladós, ministre de Finances
Sobre l'acord d'associació amb la Unió Europea, l'FMI apunta que, si és ratificat, pot impulsar la diversificació econòmica, afavorir la inversió i facilitar l'accés al mercat únic. També subratlla el període de quinze anys de transició previst per al sector financer.
L'organisme recomana preparar bé aquesta transició, gestionar les oportunitats i els riscos associats, i continuar avançant cap a l'equivalència reguladora amb la UE en matèria de serveis financers.
?El Fons Monetari Internacional subratlla la solidesa econòmica d’Andorra i insta a impulsar reformes estructurals davant dels reptes futurs. https://t.co/IT8rtwS86R
— Govern d'Andorra (@GovernAndorra) April 11, 2025
Informa: Redacció
Comparteix: