Més remuneració per als estalviadors, una altra conseqüència de la pujada de tipus d'interès

www.andorradifusio.ad

L'augment veloç dels tipus d'interès dels darrers mesos per fer front a la inflació provoca l'encariment dels préstecs. Paguem més, per exemple, per una quota hipotecària. Amb tot, hi ha una altra conseqüència directa: l'increment de la rendibilitat dels dipòsits bancaris. És a dir, es retribueix més a l'estalviador. 

Els bancs noten més peticions per obrir dipòsits bancaris. Després d'anys amb tipus a zero, els dipositants troben en l'augment del preu del diner una oportunitat. Àlex Fusté, economista en cap d'Andbank, considera que "és el moment de la venjança. Quan el Banc Central Europeu ha apujat els tipus d'interès han dit "aquesta és la meva i ara sí que no passarem d'aquí". Hem notat aquesta exigència per part dels dipositants. És el moment per començar a cobrar".

No hi ha gran diferència en les condicions que ofereixen les entitats. N'hi ha que proposen dotze mesos de termini amb una rendibilitat al voltant del 2%. Un percentatge que a l'entorn europeu se situa una mica per sobre. El director general de negoci de MoraBanc, Xavier Riestra, explica que "segurament no som els que més paguem a nivell europeu, però si que hi ha un risc molt residual. No només és el rendiment que estic obtenint pels meus estalvis, sinó saber quin és el risc que estic assumint deixant els diners a una entitat".

La concentració financera fa que no hi hagi una guerra de dipòsits. La concentració i també la idiosincràsia del sector. Segons Riestra, "la banca andorrana té un perfil de banca privada. No tenim una posició com la dels països veïns, que tenen una naturalesa més comercial i, per tant, tenen més activitat pel que fa als préstecs i hipoteques".

I per tant, la plaça del país no necessita tanta liquiditat. Tot i això, sí que hi ha competència de manera indirecta d'altres agents econòmics."Un dipositant pot invertir el seu diner a un fons de mercat monetari o una lletra de qualsevol govern de la Unió Europea que li pagarà un tres i escaig per cent. Per tant, el banc estarà obligat a igualar aquesta oferta", explica Fusté.

El refredament de l'economia és l'objectiu de les autoritats monetàries davant la inflació. Tot i la moderació de l'augment de preus dels darrers mesos, els experts auguren més pujades de tipus.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Fernando Montero-Andreij Cristancho

Comparteix:

El BCE torna a apujar els tipus d'interès i se situen al 4% Les xarxes protectores per a la façana del Prat del Roure costen uns 19.200 euros