El referèndum per a l'acord d'associació, el 2025

www.andorradifusio.ad

El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat aquest dimecres que la consulta per a l'acord d'associació amb la Unió Europea haurà d'esperar fins al 2025. Tot i endarrerir el referèndum, ha explicat que, un cop celebrat, "la setmana següent ja podrà entrar a tràmit parlamentari".

El pacte d'estat ja ha tancat el calendari per presentar el text als diferents sectors i a la ciutadania. Es començarà a presentar-lo la pròxima setmana amb els consellers generals, i es preveu una reunió de poble per al 12 de març. La trobada, que se celebrarà al Centre de Congressos d’Andorra la Vella a partir de les 20h, té com a voluntat poder explicar per primera vegada, de forma detallada i oberta a tota la ciutadania el contingut final de l’acord negociat amb la Comissió Europea. 

També es faran diverses lectures comentades de quatre hores cadascuna i es publicarà de forma oberta un text resum del contingut de l'acord, que no és definitiu i pot variar.

El cap de Govern, a més, trametrà al Síndic General aquest dijous mateix la demanda de comparèixer, per iniciativa pròpia, a una sessió informativa davant del Consell General per exposar els detalls de l’Acord d’associació.

D'altra banda, Espot ha valorat l'entesa que hi ha hagut entre els membres del Pacte d'Estat.

"Jo crec que no hi ha hagut mai discrepàncies, hi ha hagut intercanvis d'opinions i en el moment de prendre una decisió es posen sobre la taula arguments a favor i en contra, però no són discrepàncies. Crec que de seguida tothom va estar d'acord que fos el més públic i transparent possible".

Xavier Espot, cap de Govern.

Trobada a Espanya centrada en l'acord

La setmana vinent, el cap de Govern es trobarà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez per parlar, entre d'altres, de l'acord d'associació. Més tenint en compte que les negociacions amb Brussel·les es van tancar durant la presidència espanyola del Consell de la Unió Europea.

Per la seva banda, el ministre de Finances, Ramon Lladós, es trobarà amb el governador del Banc d'Espanya. Una nova via per trobar els mecanismes de liquiditat que són clau per garantir la competitivitat de la banca andorrana. Una nova opció que l'executiu explora, que també ha iniciat trobades amb el Banc de França

"L'acord d'associació ens obre la porta a un nou marc d'homologació per a la lliure circulació de capitals que és indispensable per trobar els mecanismes de liquiditat en el si dels estats membres. En vam parlar amb el Banc de França, en parlarem amb el Banc d'Espanya per intercanviar els contactes necessaris".

Guillem Casal, portaveu del Govern.

Informa: Redacció

Comparteix:

Repte per modernitzar i humanitzar l'hospital Teresa Colom recull el testimoni de Pedrolo