Tractaments i medicaments contra el càncer elaborats al país

www.andorradifusio.ad

Andorra podria desenvolupar tractaments i medicaments contra el càncer a través de laboratoris com Cellab. També espais adreçats a la recerca, com el futur parc tecnològic que es planteja instal·lar a l'edifici CATSA. Un projecte encara embrionari, que té la llavor en les jornades sobre microbiota i immunoteràpia del càncer que es faran al maig.

La quimioteràpia i la radioteràpia són alguns dels tractaments més coneguts contra el càncer, però els experts ressalten que existeixen altres processos més efectius i menys agressius que ja comencen a aplicar-se vinculats amb el sistema immunològic i la microbiota, que és el conjunt de microorganismes que tenim al cos.

El cap d'anatomia patològica de l'hospital Clínic de Barcelona, Antoni Martínez, explica el procés. "Agafar les cèl·lules T que són les cèl·lules que ens netegen cada dia i fer-los al laboratori un canvi en el seu material genètic, en el seu llibre d'instruccions perquè fabriquin eines que permetin reconèixer les cèl·lules tumorals com a alienes i produir un procés de mort molt selectiu. En un procés com el de mama es moririen les dolentes i no les sanes".

L'objectiu és que els nous tractaments siguin el màxim d'accessibles a tothom. Uns tractaments que podrien començar a produir-se al país. El director de màrqueting de Cellab, Joan Muro, argumenta que fabricar un medicament seria possible. "Ocupa molt poc i, per tant, tenim un espai reduït que encaixa molt bé amb la nostra capacitat i penso que el país té l'agilitat de ser petit i això ens dona una capacitat de reacció i de resposta més ràpida que una entitat més gran".

La cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Sofia Cortesao, ha estès la mà a ajudar a que noves empreses vinguin a la parròquia.

Un nou projecte que ha començat a agafar forma en el marc d'unes jornades de formació i sensibilització per a professionals i població de la mà d'un nou consorci publicoprivat que rep el nom d'AMIC (Andorra Microbiologia Immunoteràpia i Càncer). El programa té una activitat esportiva solidària per recollir fons per als pacients que acompanya Assandca.

L'associació celebra que es plantegin nous tractaments al país amb l'objectiu d'aportar facilitats i qualitat de vida a les persones que pateixen la malaltia. Les jornades tindran lloc 5 al 16 de maig a Sant Julià de Lòria i hi col·laboren l'hospital Clínic de Barcelona, Cellab, Sant Julià i Assandca, entre altres organitzacions i institucions.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Carol Martínez

Comparteix:

Una vintena d'artistes pintaran per la pau a l'Art Camp El corredor paraallau de la RN-20 obrirà per a la temporada d’hivern