- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

Com sobreviure a les Festes

  Blog RTVA » Psicologia   26 de desembre, 2017 Com sobreviure a les Festes

Les Festes solen ser sempre moments per retrobaments, llargs dinars i moltes converses al voltant d’una taula. Hi ha qui està predisposat i il·lusionat, però per a molts suposa una obligació que acaba derivant en tensió i crispació, o simplement no en tenen ganes. Com evitar-ho?

Si necessites una resposta, les psicòlogues de PsicoB ens han donat alguns consells per sobreviure a les Festes.

D’entrada ens recomanen no fer res que no vulguem fer. Sembla que les tradicions siguin una obligació, doncs hi ha alternatives: dinar o sopar amb qui realment et ve de gust com poder ser els amics, la parella o persones a les quals fa temps que no veus aprofitant els dies festius; anar de viatge; gaudir de la soledat volguda, etc. Cadascú ha de buscar la seva motivació perquè no cal que ens conformem amb allò que no ens fa feliços o que considerem una obligació, ens explica la Sònia Bigordà.

Si decidim que ho hem de fer, llavors ens aconsellen ser conseqüents i no posar “morros”. Si acabes anant a trobades familiars que no et venen de gust segurament ho fas per algú. Doncs aquesta és la teva motivació: fer feliç a una altra persona. Gaudeix de les petites coses.  A les PsicoB els hi agrada recordar que “el 90% és actitud i el 10% circumstància”. Pensar-hi no va malament. Potser així pots evitar conflictes familiars al voltant de la taula. Arribar crispat farà que qualsevol cosa t’acabi irritant o sabent greu. Si, en canvi, valores que tothom fa un esforç per ser-hi, reduiràs l’estrés.

També hem de recordar que la relació que tenim amb les Festes va canviant en funció de l’edat i cada fase de la vida. Per aquest motiu hem d’anar trobant què volem en cada moment i ser sincers amb nosaltres mateixos. Si no vols seure 8 hores seguides en una taula amb persones amb qui no et ve de gust compartir el dinar o el sopar, has de poder tenir una altra opció. D’aquesta manera t’evitaràs disgustos. Respectem als altres però respectem-nos també nosaltres. 

Consells de Sònia Bigordà, psicòloga a PsicoB

Si vols saber més, escolta el podcast amb els consells de la Sònia al programa Becaris d'RNA

Fotografia article: Pixabay (llicència Creative Commons)