- Canvi de líder a la Lliga Multisegur Assegurances. L´espectacular golejada 18 a 0 del Tic Tapa Sant Julià sobre la Penya Encarnada ha donat el lideratge als lauredians amb 11 punts. La Unió Esportiva Engordany puja a la segona plaça a només un punt del líder després de derrotar 4 a 1 a l´Inter en el derbi escaldenc. - Quarta derrota del MoraBanc a la Lliga Endesa. Els de Joan Peñarroya només han resistit 25 minuts a la pista del Tecnyconta Saragossa, que ha acabat sumant la primera victòria de la temporada, per 95 a 78. Diumenge vinent, nou examen al Poliesportiu contra l´Iberostar Tenerife. Abans, visita a la pista del Cedevita de Zagreb, dimecres, en el tercer compromís a l´Eurocup. - L´arquebisbe d´Urgell i Copríncep d´Andorra, Joan-Enric Vives, ha iniciat aquest diumenge la visita pastoral a la parròquia de Sant Julià de Lòria. Ho ha fet al Santuari de Canolich. Per a Joan Enric Vives aquestes trobades serveixen per mantenir directament un contacte personal amb el poble. - Aquest dilluns comença la campanya de vacunació contra la grip estacional, que s´allargarà fins al 29 de desembre. El Ministeri de Salut preveu realitzar-ne unes 6.000, xifra similar a la de la campanya anterior. - El Cap de Govern està convençut que les lleis de transferències i competències compleix al cent per cent la llei. Antoni Martí ha carregat contra l´actitud del PS que valora la possibilitat de presentar un recurs d´inconstitucionalitat. - Antoni Martí es mostra preocupat per les conseqüències que pugui tenir a Andorra l´aplicació de l´article 155 de la constitució espanyola a Catalunya. El cap de Govern ha reiterat que el Principat té unes bones relacions tant amb Espanya com amb Catalunya. Per això, ha apostat perquè les institucions de tots dos governs dialoguin sense intermediaris per trobar una sortida al conflicte. - Canillo ha acollit una nova edició de la Fira del Bestiar, amb la participació d´una vintena d´explotacions ramaderes. El sector viu moments d´incertesa a la parròquia a causa de les dificultats per garantir el relleu generacional.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Blog d'Andorra Difusió

“Fill de la lluna”: Realment la lluna influeix en els parts?

  Blog RTVA » Ciència i tecnología   05 d'octubre, 2017 “Fill de la lluna”: Realment la lluna influeix en els parts?

La lluna ha fascinat l'home des de temps ancestrals. La bellesa de la seva imatge quan reflecteix la llum que rep del sol ha fet que moltes vegades la divinitzem, com en la mitologia grega amb la deessa Selena (que més tard donaria nom a l'element seleni). Altres vegades, la humanitzem en excés, com va fer el grup musical Mecano amb "Hijo de la luna". Clar, aquesta admiració ens ha portat a atorgar-li propietats místiques i poders més propers a la poesia que de la realitat. 

Hem fet del nostre satèl·lit una font infinita d'històries, mites i alguna que una altra certesa. Hem responsabilitzat a la nostra lluna d'efectes tan diversos com els canvis en el creixement de pèl i ungles, estranyes influències sobre els cànids, transformacions de l'home en llop, influència en la fertilitat femenina o augments dels assassinats i suïcidis, quan és plena.

Però avui voldria centrar-me en el mite més repetit i que afecta les embarassades. Quantes vegades has escoltat que en lluna plena augmenta el nombre de parts? Alguna vegada davant la proximitat de la lluna plena heu predit el part d'alguna amiga o familiar? Analitzem d'on sorgeix aquesta idea.

 

La lluna influeix en els parts?

 

La lluna certament té alguns efectes evidents i explicables sobre els mars i oceans a causa de l'atracció gravitatòria que s'exerceix entre totes les masses, i com més gran siguin aquestes, major serà la força d'atracció. Sir Isaac Newton, probablement el físic més influent de la història, va arribar a la conclusió que tots els cossos s'atreuen entre si amb una força directament proporcional al producte de les seves masses i inversament proporcional al quadrat de la distància que els separa. La fórmula inclou, a més, el número G, la constant de gravitació universal.

Per tant, la lluna atreu i és atreta per tota la massa de la Terra. L'efecte és clarament observable en mars i oceans, perquè estan en estat líquid. Les zones situades enfront de la lluna experimenten més atraccions, que provoquen les marees. Aquests moviments d'aigua variaran segons la rotació de la Terra sobre el seu eix.

Però, anem al moll de l'os. La suposició que amb lluna plena els parts són més probables surt de la suposada atracció que exerceix la lluna sobre el líquid amniòtic de les embarassades. Igual que les marees, aquest líquid se sentiria atret, provocant el part. Partint de la base que en el moment més proper al part la dona embarassada té aproximadament 0,6 litres de líquid amniòtic, i substituint en la fórmula anterior aquesta massa, la massa de la lluna i els 384.000 km que ens separen del nostre satèl·lit, ens surt una força de 0,0000019 N. És un valor tan imperceptible, que no té sentit pensar en cap efecte.

Podeu fer la prova a casa: agafeu la mateixa quantitat d'aigua (0,6 litres) un dia de lluna plena i seieu a observar si es produeix algun efecte. Però el que encara és més evident, és que les fases de la lluna (plena, minvant, creixent, nova) són, simplement, diferències de com es reflecteix la llum en la seva superfície. La lluna sempre hi és, sencera. Per tant, el seu efecte gravitatori no canvia en absolut.

S'han fet estudis a desenes d'hospitals, com el del 2011 a Albacete 

Els resultats per a la mostra de gairebé 2300 dones van ser els esperats: hi ha una influència nul·la de la fase de la lluna sobre els parts.
– Lluna nova: 26% dels parts.
– Quart creixent: 25,2% dels parts.
– Lluna plena: 23,9% dels parts.
– Quart minvant: 24,9% dels part


El mateix s'observa en altres estudis a Alemanya, Los Angeles, Arizona o Florència. Sempre amb el mateix resultat. La lluna no influeix en els parts.

Llavors, per què seguim creient en el mite? Es tracta d'un biaix cognitiu: relacionem els fets amb circumstàncies fàcils de recordar. Sempre que un nen neixi en lluna plena, li donarem validesa al mite, però la resta de vegades, simplement passaran inadvertides.

La lluna, la seva formació i la seva simple observació estan plenes de màgia, però no tanta com per influir en la fertilitat humana.

Un article de Carlos Moreno, cap del departament de Ciències del Col·legi del Pirineu

Fotografia: Ramon de cal Benido

Llicència Creative Commons