- El comú d´Andorra la Vella té previst habilitar zones provisionals de càrrega i descàrrega mentre durin les obres de reforma de l´avinguda Meritxell per facilitar el trànsit rodat als repartidors. Un cop finalitzin, el comú ha arribat a un acord amb l´Associació de Transportistes per establir un horari de repartiment. - L´informe de l´agència de qualificació Standard and Poor´s deixa oberta la porta a una millora de ràting d´Andorra, si culmina positivament les negociacions per l´acord d´associació amb la UE. Assenyala que també ajudaria l´aproximació d´Andorra a institucions com l´FMI. Tot plegat, uns indicadors que el Govern interpreta com la confirmació del sanejament de l´economia - Les importacions aquest desembre han estat de 115 milions, xifra que representa una baixada d´un 0,6% de fa un any. En canvi, les compres a l´exterior han pujat un 2,5% i es situen en prop de 9 milions. Si es miren les xifres de tot el 2017 s´observa que les importacions van ser de 1.300 milions d´euros, més d´un 6% que el 2016. - Visita privada del cap de Govern a París per trobar-se amb el representant personal del Copríncep francès. Antoni Martí va reunir-se la setmana passada amb Patrick Strzoda, segons fonts coneixedores de la reunió. La visita va servir per parlar, especialment, del contraban de tabac al Pas de la Casa. - Saetde ha estat l´única empresa que ha presentat una oferta per ser el soci privat que prengui les regnes d´Ordino-Arcalís. Fins a 4 empreses havien retirat el plec de bases, però només Saetde ha formalitzat la candidatura. Aquest dilluns s´ha tancat el termini de presentació d´ofertes.
AM En Directe RNA En Directe ATV En Directe

Prop de la meitat dels establiments del Pas retolen en francès i no parlen català

  Noticies » Societat   11 de gener, 2018
www.andorradifusio.ad

Prop de la meitat dels establiments del Pas de la Casa tenen la retolació en francès i els seus empleats no parlen català. La majoria corresponen a supermercats i restaurants. Una situació que es vol començar a revertir amb el pla de dinamització lingüística que s'ha posat en marxa.

Al Pas de la Casa les xifres parlen per si soles i ho fan en francès. El 46% dels negocis es publiciten en la llengua de l'estat veí, un de cada quatre ho fa de manera mixta amb el català i només el 16% ho fa en la llengua que marca la llei.

´Fem el pas en català´ és la campanya que ha de servir per corregir aquests i altres incompliments de la norma. Per exemple, cal que les persones que atenen els negocis aprenguin i parlin català, ja que ara mateix la meitat no en té coneixements.

Aquest mes de gener un equip de Política Lingüística ha visitat diversos establiments amb l'objectiu de fer un retrat de la situació que viu el Pas en la matèria. El que compta és la intenció, i en aquest sentit, el 42% dels enquestats mostra interès en aprendre català i el 64%, en la nova campanya.

A partir de l'enquesta i les visites fetes a 187 establiments durant la primera fase, ara es continuarà amb una segona, que consistirà en la comunicació de les mancances detectades. Això serà un cop acabi la temporada d'hivern. En una tercera i última fase es comprovarà que s'hagin adequat a la normativa i així recuperar la llengua oficial en aquest nucli encampadà.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Arxiu RTVA