L'interès per la ciència podria ser l'efecte beneficiós de la pandèmia

L'interès per la ciència podria ser l'efecte beneficiós de la pandèmia

Es fa estrany parlar d'efectes positius de la pandèmia. De moment, portem més d'un milió de morts i dotzenes de milions de contagiats i és evident que està sent la notícia de l'any. Així com la gran crisi econòmica que ha provocat. Els problemes que genera són força obvis. Però avui voldria fixar-me en el que, potser, es convertirà en un efecte col·lateral molt beneficiós. I és el gran interès que està tenint la població en general i els governs en particular per la ciència, sobretot la mèdica.

Ens fixem molt en els negacionistes de les vacunes i en els governs que han intentat negar o apaivagar el que ha suposat aquest virus. I és veritat. Però també és cert que hi ha dotzenes de vacunes que s'estan provant i dotzenes de milers d'investigadors fent recerca sobre aquesta qüestió. Ja hi ha diverses vacunes que es podran comercialitzar, quelcom que no és habitual en la història de la lluita contra les malalties. I el motiu és que hi havia una base sobre la qual treballar i investigar. I darrere la competició entre estats per veure quina és la primera vacuna hi ha hagut també una gran col·laboració entre científics de tot el món. Per exemple, ja a principis de gener s'havia fet un mapa del genoma d'aquest virus.

Però crec que ens hauríem de fixar en una altra cosa. I és tan simple com el fet que hem consumit molta informació sobre la pandèmia. Bona part és alarmista i exagerada, sí, però aquest ha estat l'any en què els especialistes en virologia han estat més ben atesos pels mitjans de comunicació. Torno a repetir-ho. Hi ha molts antivacunes a les xarxes, sí, però també escoltem els veritables especialistes. I ha quedat clar per a qui ho vulgui entendre la importància d'una bona sanitat pública.

Què quedarà de tot això que estem vivint quan la pandèmia quedi enrere? Potser molt poca cosa, però el pòsit d'aquells dies (els actuals) en què escoltàvem obsessivament els científics i especialistes per intentar entendre el que passa, aquell pòsit continuarà. I no sé si ens farà millors o pitjors persones, però sí menys ignorants.

 

 

Pere Moliné és periodista de la redacció d'Informatius d'RTVA

Foto: Utah Public Radio (CC BY-NC 4.0)

Comparteix: