![El futur del tractament del càncer passa per menys radioteràpia i cirurgia](/images/noticies/andorradifusio_rtva_futur_tractament_cancer_passa_menys_radioterapia_42202510515.-210x115.jpeg)
El president de l'Associació Andorrana contra el Càncer (ASSANDCA), Josep Saravia, ha destacat aquest dimecres a "La Companyia" que la millor eina per lluitar contra el càncer és la prevenció, i ha insistit en la importància de fer-se els cribratges quan toca. Saravia ha ressaltat que, tot i que la gent gran sovint és més reticent a fer-se cribratges, aquests tests poden ser claus per detectar qualsevol problema de salut a temps.
Un dels cribratges que ha reclamat amb més èmfasi és el de càncer de pròstata, que, segons ell, no existeix com a tal, sinó com una derivació d'altres cribratges com el de càncer de colon. “Estem lluitant amb el Govern per intentar establir un cribratge de càncer de pròstata”, ha afirmat.
Aquesta declaració coincideix amb l'activitat que es fa des de l'ASSANDCA, el taller sobre nutrició oncològica d'aquest dimarts, organitzat dins de la setena edició de la Paella pel mànec. L'activitat es fa amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la dieta adequada per a persones afectades pel càncer, amb la col·laboració de 20 estudiants de la formació hotelera del Lycée Comte de Foix.
Els joves han preparat dues receptes saludables per a pacients oncològics, que han estat tastades per 25 persones interessades en aprendre més sobre aquest tipus d’alimentació. La dietista i nutricionista Marta Pons, el professor i cuiner Hugues Lemarigner han proposat aliments amb els quals ha imaginat un menú que conservi totes les propietats nutritives de cada aliment i que s'adapti al tractament del càncer.
A més, a Escaldes s'ha impartit una conferència titulada "Menjar bé per viure millor", dirigida a la gent gran. Un total de quaranta persones han assistit a la xerrada, on s'ha abordat la qualitat i quantitat dels aliments, així com consells pràctics per millorar l’alimentació dels més grans.
Segons Marina Orna, infermera d'atenció primària, és important adaptar els menús a les necessitats de la gent gran, especialment pel que fa a problemes com la disfàgia o dificultats en la dentició. També s'ha destacat que menjar en companyia és essencial per evitar la solitud i millorar el benestar emocional.
Les conferències continuaran amb noves dates programades sobre temes com l'esport, la salut mental, la seguretat i el benestar físic, emocional i social de la ciutadania. Les properes sessions s'impartirà a totes les parròquies: dia 10 de febrer a Encamp, dia 12 de febrer a Ordino, dia 1 d'abril a la Massana, dia 2 d'abril a Sant Julià de Lòria, dia 9 d'abril a Andorra la Vella, i dia 19 de juny a Canillo, amb l'objectiu de continuar promovent un estil de vida saludable per a tothom.
Informa: Morgane Berdaguer - Caterina Vidal
Imatges: Txell Taboada - Pau Bonastre
Comparteix: