El Govern vol augmentar el percentatge d´energia que es produeix al Principat. El 2013 només el 7% de l´energia total que es consumia era feta al país. L´objectiu és, d´aquí al 2022, incrementar aquesta xifra fins a arribar al 33%. Per aconseguir aquesta fita s´està treballant en la creació de dues centrals de cogeneració: una a Soldeu i una altra a la Comella.  -  Les reaccions no s´han fet esperar. Socialdemocràcia i Progrés considera que el Govern ha mentit en l´afer BPA i per això demana la dimissió d´Antoni Martí. Des del grup parlamentari socialdemòcrata es mostren sorpresos perquè el Govern informés que els Estats Units havia enviat una nota a l´agost referent al Moneyval. Els liberals, per la seva banda, afirmen que creuen que el Govern està dient la veritat en aquesta qüestió.  -  L´hospital vol que els seus pacients deixin de fumar. Així ho ha explicat la ministra de Salut durant la presentació de la nova senyalització d´espais sense fum. El ministeri, com a membre de la xarxa europea d´hospitals sense fum, vol engegar un programa específic que tindria un cost màxim de 100.000 euros l´any i que donaria cobertura a uns 900 pacients.  -  El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha dit que no sap a què es refereix exactament el conseller d´Afers Econòmics de l´Ambaixada dels Estats Units. Tot i això, una de les possibilitats, segons Cinca, seria la nota verbal rebuda a l´agost per part dels Estats Units sobre qüestions genèriques de blanqueig de diners, segons les recomanacions del Moneyval. Afegeix que les declaracions d´Anton Smith no s´ajusten a la realitat i que, es demanaran explicacions per la via diplomàtica.  -  Mentre el Govern defensa que els Estats Units no van informar amb antelació del cas i que demanaran explicacions a l´ambaixada nord-americana, Anton Smith assegurava a l´abril que feia uns mesos que el Govern havia rebut un advertiment sobre l´incompliment d´Andorra de les normes antiblanqueig. I va ser això el que, segons Smith, va potenciar la nota del Fincen.  -  

El PS entra una proposició de llei per regular el matrimoni homosexual

El Grup Socialdemòcrata ha entrat a la Sindicatura la proposició per modificar la llei del matrimoni, amb l'objectiu de permetre que es puguin casar persones del mateix sexe. Ho han acordat després de no assolir un consens amb el grup de la majoria. Els socialdemòcrates expliquen que DA refusa que s'utilitzi la paraula matrimoni per referir-se a aquesta mena d'unions.

La societat andorrana és madura i reclama que la llei permeti que les persones del mateix sexe es puguin casar. Així ho creu el grup socialdemòcrata, que justifica aquesta afirmació per la recollida de més de 2.800 signatures de ciutadans a favor del matrimoni homosexual i pels resultats de l'enquesta del Centre de Recerca Sociològica, que diu que el 70% dels andorrans hi estan a favor.

El grup socialdemòcrata confia que rebrà el suport de la resta de grups parlamentaris. La consellera Rosa Gili argumenta que entenen "que el poble ens demana que tirem endavant aquest canvi" i considera que "no s'entendria que no hi hagués acord perquè l'únic objectiu és defensar la igualtat de drets entre persones".

La fórmula que ha triat el PS per permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe és modificar la llei del matrimoni, substituint les paraules marit i muller per consorts, i les paraules home i dona, per dues persones. La consellera Mariona González assenyala que "cal anomenar d'una única forma una mateixa institució tant si és de persones de diferent sexe com del mateix, per evitar la desigualtat". 

Els socialdemòcrates expliquen que DA no vol que es digui matrimoni a la unió de persones del mateix sexe. Afegeixen que el grup de la majoria vol regular aquest aspecte a través d'una modificació del codi civil, cosa amb la qual discrepa el PS.

Informa: Xavi Palma      Imatge: Marta Paixà