La batlle que porta el "cas Pujol" a Andorra ha admès a tràmit la petició d´informació del jutge de l´Audiència Nacional Pablo Ruz, que investiga les activitats econòmiques de Jordi Pujol Ferrusola. La batlle, adverteix, però, que només col·laborarà amb la justícia espanyola si, a més del delicte de blanqueig de capitals, també n´hi ha d´altres relacionats amb la corrupció.  -  S´inaugura la 31a edició de la Universitat d´Estiu, que reflexionarà sobre les arts al s XX. El cap de govern, Antoni Martí, destaca que l´art no hauria de ser un luxe i que la Universitat d´Estiu ens ajuda a fugir dels tòpics. Precisament, un dels temes repetits durant la setmana serà com escapar de la "inutilitat de l´art".  -  Grandvalira invertirà 800.000 euros en potenciar el turisme familiar a l´estació tan a l´estiu com a l´hivern. Aquests diners serviran per acondicionar i oferir noves activitats a la zona del forn, on hi ha instal·lat el family park. Es tracta d´un projecte global en el que es crearan diversos circuits per passejar decorats amb personatges tìpics d´Andorra i el pirineu com el tamarro, les bruixes o els fullets.  -  Els Bombers han tornat a assumir, des d´aquest dilluns 1 de setembre, les urgències no medicalitzades i els trasllats nocturns. Això suposa el retorn al model existent abans del 2007. Els Bombers assumiran el gruix dels trasllats sanitaris dins del país, i el SUM serà responsable de tot el transport sanitari urgent i medicalitzat.   -  El cap de Govern, Antoni Martí, inicia aquest dimarts una setmana crucial per a les relacions internacionals. Al migdia s´entrevistarà amb el president espanyol, Mariano Rajoy per avançar en les negociacions per evitar la doble imposició. La reunió arriba amb el rerefons del cas Pujol. Divendres es reunirà amb el Sant Pare Francesc al Vaticà.  -  

El PS entra una proposició de llei per regular el matrimoni homosexual

El Grup Socialdemòcrata ha entrat a la Sindicatura la proposició per modificar la llei del matrimoni, amb l'objectiu de permetre que es puguin casar persones del mateix sexe. Ho han acordat després de no assolir un consens amb el grup de la majoria. Els socialdemòcrates expliquen que DA refusa que s'utilitzi la paraula matrimoni per referir-se a aquesta mena d'unions.

La societat andorrana és madura i reclama que la llei permeti que les persones del mateix sexe es puguin casar. Així ho creu el grup socialdemòcrata, que justifica aquesta afirmació per la recollida de més de 2.800 signatures de ciutadans a favor del matrimoni homosexual i pels resultats de l'enquesta del Centre de Recerca Sociològica, que diu que el 70% dels andorrans hi estan a favor.

El grup socialdemòcrata confia que rebrà el suport de la resta de grups parlamentaris. La consellera Rosa Gili argumenta que entenen "que el poble ens demana que tirem endavant aquest canvi" i considera que "no s'entendria que no hi hagués acord perquè l'únic objectiu és defensar la igualtat de drets entre persones".

La fórmula que ha triat el PS per permetre el matrimoni entre persones del mateix sexe és modificar la llei del matrimoni, substituint les paraules marit i muller per consorts, i les paraules home i dona, per dues persones. La consellera Mariona González assenyala que "cal anomenar d'una única forma una mateixa institució tant si és de persones de diferent sexe com del mateix, per evitar la desigualtat". 

Els socialdemòcrates expliquen que DA no vol que es digui matrimoni a la unió de persones del mateix sexe. Afegeixen que el grup de la majoria vol regular aquest aspecte a través d'una modificació del codi civil, cosa amb la qual discrepa el PS.

Informa: Xavi Palma      Imatge: Marta Paixà