La manca de recursos humans dificulta el bon funcionament de l'assistència sanitària no medicalitzada. Tot i que les empreses aspirants a aconseguir el servei asseguren que contractaran personal, el sindicat considera que serà difícil, ja que l'oferta laboral és poc atractiva. Actualment, 21 professionals ofereixen el servei, quan n'haurien de ser 34.
La manca d'efectius repercuteix en l'efectivitat del servei, segons els representants sindicals. L'actual empresa responsable disposa de 21 professionals, quan la xifra ideal seria 34. Tot i que des de les empreses aspirants a la concessió es garanteix que s'incrementarà la plantilla, hi ha un altre problema afegit, i és que l'oferta laboral del sector a Andorra no és competitiva comparada amb Espanya.
De fet, un tècnic d'emergències sanitàries amb el carnet de camió, que és el perfil exigit, pot cobrar vuit euros més per hora al país veí. I no és l'única diferència. Una situació que per al secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, no hauria de ser així. "S'està pagant molt més a fora. Tenen 14 pagues, aquí en tenim 12 i tenen més cotització a la seguretat social", constata.
Però els sindicats consideren que no és un problema exclusiu del sector sanitari, ja que en general Andorra ha deixat de ser una destinació interessant per a treballadors qualificats a causa d'uns sous poc atractius. Amb el problema afegit de l'habitatge. Ubach alerta que arriba gent necessitada, no per interès. "Ens està arribant gent que als seus països tenen problemes i que venen aquí a Andorra perquè al mercat francès i espanyol no hi poden accedir. Lamentem que hagi de ser així, volem els millors professionals i les millors condicions".
Un altre front obert del personal és el conveni col·lectiu, que no és aplicable, tot i que ho hauria de ser des de l'1 d'abril. De moment tenen una reunió prevista la setmana vinent amb la ministra de Salut per traslladar-li la preocupació per aquest motiu.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: