Un videomapatge per posar en relleu la singularitat dels frescos de Sant Esteve i l'estil 1200

www.andorradifusio.ad

Andorra és molt rica en art romànic. Bon exemple en són les pintures originals i el videomapatge de Santa Coloma, les restes de Sant Martí de la Cortinada, les reproduccions de Sant Miquel d'Engolasters i Sant Romà de les Bons. Originàriament Andorra la Vella comptava amb una petita església romànica que es va decidir ampliar per la crescuda de la població. Ara es vol posar en valor els frescos de Sant Esteve amb un videomapatge com el de Santa Coloma per explicar la seva singularitat, que s'emmarca dins l'anomenat estil 1200.

Avui dia no queda cap rastre dels frescos que ocupaven l'absis de la capella romànica de Sant Esteve. A l'absis hi havia un crist en majestat que no s'ha conservat i el tetramorf, del qual només es conserva Lluc, un brau alat que es troba al MNAC. Aquest explica el miracle de les noces de Canà i l'anunci del naixement de Joan Baptista, que serà qui anunciarà la vinguda de Crist. Aquestes pintures evidencien un canvi estilístic que es troba entre el romànic i el gòtic.

La tècnica de Patrimoni Cultural d'Andorra, Mercè Pujol, assegura que són un "referent al Bisbat d'Urgell ja que no hi ha cap pintura semblant, però di que hi ha una certa correlació amb pintures que es troben al nord d'Itàlia i centre germànics".

Una altra evolució és el que expliquen. En el romànic es representava el Crist en Majestat, el tetramorf i el col·legi apostòlic, que en aquestes pintures desapareix per incorporar el cicle de la passió de Crist, de les quals s'han conservat quatre escenes. En aquesta època la crucifixió encara no s'havia incorporat.

Al Prado es conserva el lavatori i en col·leccions privades dues escenes més, com la captura a l'hort de Getsemaní amb el petó de Judes, la flagel·lació o el coronament d'espines que forma part de la custòdia del MNAC. De fer-se realitat el projecte, caldrà digitalitzar aquestes escenes per posar en valor els frescos com a part de l'estratègia de digitalització. 

La cap de Museus del Govern, Ruth Casabella, comenta que l'estratègia "no s'atura amb el vídeomapatge de Santa Coloma. Ha continuat al portal de museus, al museu postal que hi estem treballant i el vídeomapatge d'aquestes pintures".

Si el projecte tira endavant només caldrà definir com es fan les visites en un temple on s'oficien misses cada dia. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges cedides: MNAC - Museu Prado

Comparteix:

Retencions al centre de Sant Julià de Lòria Allargar la zona de vianants de Vivand i posar Prat de la Creu a 30km/h, mesures per pacificar el trànsit a les parròquies