En un dia com avui el col·lectiu femení també reivindica el reconeixement en l'àmbit de l´esport. La dona és present cada vegada més en la competició, tot i que hi ha menys representació a nivell tècnic o de càrrecs directius.
A Andorra hi ha prop de 3.100 llicències federatives femenines per gairebé 8.100 de masculines. Una diferència important, però que en els darrers temps s´ha fet menys evident amb la presència de la dona a l´esport. A nivell individual, amb esportistes destacades com l´esquiadora Mireia Gutiérrez o les joves Mònica Dòria i Lea Adam. També en el col·lectiu, amb equips en disciplines com vòlei o d´altres tradicionalment masculins com rugbi o futbol. La Federació de Futbol explica que en cinc anys s´han doblat el nombre d'equips femenins. Ara són 17 en futbol i 15 en futbol sala. Passes importants per prestigiar la figura de la dona esportista, que no fa tant de temps no era tan visible.
"Sembla que les fites esportives aconseguides per una dona no són tan importants com les aconseguides per un home. La dona s'ha d'esforçar moltíssim en tots els àmbits de la seva vida, però sobretot en el món de l'esport ha de lluitar molt i li costa molt fer-se un nom", lamenta la membre de la comissió permanent del Comitè Olímpic Andorra, Eva Rodríguez.
Rodríguez, presidenta de la Federació de Gimnàstica, és l´única dona entre els onze integrants de la comissió permanent del COA. No és casual. A les directives de federacions de moltes llicències, com les de futbol o esquí, només hi ha una dona. O per exemple en l´staff tècnic l´esquí no en té cap i en futbol només hi ha una entrenadora amb titulació superior. "Quant als meus companys no tinc cap queixa, estic molt bé, molt a gust. Però és veritat que ens ha costat que ens reconeguin dins del món de l'esport, ho hem hagut de treballar molt", creu. A més afegeix que encara "hi ha molta feina a fer", perquè "l'esport avui dia és molt masculí".
A Rodríguez s´hi podria sumar la presidenta de la Federació de Motociclisme, Natàlia Gallego, o la de Tir, Laura Salvans. Exemples per pensar que un esport dirigit majoritàriament per homes pot aconseguir més paritat.
Informa: David Domingo
Imatges: Arxiu
Comparteix: