La memòria dels arxius conté molta informació sobre les diferents èpoques de la història d'Andorra. Els documents no només ens parlen de la gent, les tradicions i els moments més rellevants, sinó també del temps que feia. Fa cent anys sortia “Les Valls d´Andorra”, un primer número que relata unes nevades i gelades que poc tenen a veure amb la situació que vivim aquest hivern.
A Encamp el gener del 1917 expliquen que el dia 8 van tenir fortes gelades que van degenerar en neu.
A Santa Coloma feien suspendre les obres de la casa dels russos, propietat del periodista americà Fiske Warren i lamentaven que fins a la bonança no tornaria al Principat.
A Canillo arribaven als 12 sota zero i sense “ser notícia excepcional” deien tenir més de cinc pams de neu, i semblava que en tenien per dies. Mentrestant celebraven que aquesta neu es traduiria en un cabal de riu que permetria regar a l´estiu.
I la neu arribava a les parròquies centrals. A les Escaldes estan incomunicats i diuen que el fred a les matinades ha estat “intensíssim”.
Aquestes són algunes de les informacions que posava en relleu aquell primer número de “Les Valls d´Andorra” del qual se´n conserva un exemplar a l´Arxiu Nacional d´Andorra juntament a altre números.
El seu editor i propietari, el gironí, Josep Alemany i Borràs, tenia la intenció de fer una tirada mensual des de Barcelona que arribava al Principat que també incloïa poesia i relats.
El preu de subscripció anual era d´una pesseta i el preu d’un número 10 cèntims.
Amb tot l´aventura d´aquest diari no aniria més enllà d´un mes ja que la Sindicatura va prohibir la publicació i distribució per no tenir ni autorització ni haver passat la censura. Per això no reprendria l´activitat fins al febrer del 1919.
Un any més tard Alemany va ser jutjat per injúries cap a l’autoritat andorrana en considerar que es feia servir un to satíric vers el país. Va ser desterrat durant tres anys i condemnat a pagar mil pessetes i les costes del procés.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra
Comparteix: