Durant el primer trimestre de l'any, el Govern ha destinat gairebé dos milions d'euros a uns 1.250 padrins que no arriben al salari mínim amb el que cobren de pensió. Això vol dir que aquests padrins cobren uns 860 euros, de mitjana, al mes. Són dades del departament d'Estadística.
Si anem al perfil dels padrins, dos terços són dones grans d'entre 65 i 85 anys, la majoria veïns d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp.
Pel que fa a les prestacions de solidaritat en general s'hi van destinar 1,2 milions d'euros. Els perceptors eren també, sobretot, dones, de 46 a 65 anys, i de nacionalitat andorrana.
Les prestacions i ajuts econòmics d'atenció social són ajudes dineràries, directes o indirectes, a favor de persones individuals o unitats familiars. El seu objectiu és prevenir o pal·liar situacions de marginació, evitar l'exclusió i fomentar l'autonomia.
Des de Càritas constaten que el problema de l'habitatge i l'encariment de la vida fa que moltes famílies no arribin a final de mes, inclosa la gent gran. Aproximadament el 9% dels usuaris del programa d'atenció primària són padrins. Contacten, sobretot, per rebre acompanyament i fer front a la soledat.
"És evident que hi ha punts conflictius ara mateix a Andorra, com pot ser l'habitatge, la inflació... la xarxa que hi ha per a la gent gran és molt bona, per això a les entitats ens arriben demandes però no per a necessitats bàsiques. Són d'altre tipus, com ara d'informació o assessorament, de suport o acompanyament".
Txiqui Bruna, coordinadora de Càritas Andorrana
Baixa la dada d'aturats
Pel que fa als inscrits al Servei d'ocupació, són un 1,6% menys que l'any passat. El juliol eren 313, vint menys que el juny. Aproximadament la meitat són andorrans, seguits d'espanyols i portuguesos. 60 persones són d'altres nacionalitats, entre elles una desena d'ucraïnesos i una desena d'argentins.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: