Una reducció de cabal del 15% el 2040 que superaria el 20% a final de segle. Aquest és el futur que es pronostica pels rius del Pirineu segons el projecte PIRAGUA, finançat per fons europeus amb la participació d'Andorra Recerca+Innovació. Protegir les zones hidrològiques més importants i garantir un ús responsable de l'aigua són algunes de les estratègies per fer-hi front.
Els recursos hídrics del Pirineu fa anys que van a la baixa i ho seguiran fent segons el projecte internacional PIRAGUA, que alerta d'una reducció del cabal dels rius pirinencs del 15% d'aquí a 17 anys. Hi ha dues causes principals. Per una banda, l'augment de les temperatures que fa preveure un futur càlid i sec amb un descens de la precipitació en forma de neu. Per altra banda, canvis en els usos del sòl, sobretot per l'augment de la coberta vegetal a causa de l'abandonament d'activitats agropecuàries.
Andorra Recerca+Innovació alerta que el canvi climàtic juntament amb un ús intensiu de l'aigua podria ser una amenaça pels recursos hídrics del Principat, amb la previsió d'un desglaç avançat, un augment del cabals als mesos d'hivern i una reducció concentrada entre primavera i estiu. Concretament els mesos estivals seran els més vulnerables i per això insisteixen que caldrà analitzar el seu impacte en els ecosistemes.
El projecte proposa accions per adaptar-nos i rebaixar els mals pronòstics, com ara decretar espais de prioritat hidrològica en punts importants de subministrament i reforçar la seva gestió fent partícips tots els actors implicats, incloent-hi la població.
Informa: Redacció
Comparteix: