Les previsions més optimistes apunten que el 2023 el Principat podria tenir el segon bé declarat patrimoni de la humanitat, la construcció del Coprincipat. Aquest dijous s'ha presentat el projecte que encapçala Andorra. S'ha fet a la Casa de la Vall, un monument crucial a la candidatura.
En un acte encapçalat per la subsíndica general, Mònica Bonell, aquest dijous s'han reunit representants polítics de la Seu d'Urgell, l'Arieja i Andorra per mostrar la voluntat d'avançar per la candidatura Unesco sobre l'excepcionalitat que representa el Coprincipat.
La història en majúscules s'explica a partir dels senyorius d'Andorra. D'una banda, el bisbat de la Seu representat per la catedral i per la part francesa, el castell de Foix.
La història en minúscules, com l'ha anomenat el cap de Govern, és la que acaba de donar sentit al relat. La Casa de la Vall, el jaciment de la Margineda i el primer bressol del Consell de la Terra, i nou esglésies, "que també servien com a petits parlaments per reunir-se i discutir els afers civils, diu el redactor del projecte de la candidatura, Joan Reguant. Per aquest motiu "els monuments que hem triat d'Andorra representen aquets fet importantíssim en aquets triangle"
A partir d'ara cal inscriure els monuments a la llista indicativa de la Unesco. En el cas de Catalunya, la Generalitat ja va comunicar la inscripció el 28 de febrer al govern espanyol, que és qui l'ha de materialitzar. Pel que fa a l'Arieja amb l'estat francès es farà el mateix abans del 9 d'abril.
Han estat quatre anys de feina amb més de quinze persones implicades en un projecte, la redacció del qual consta de cent pàgines que s'haurà de completar fins a unes mil per explicar les particularitats de la candidatura definitiva.
Des de terres veïnes, tant l'alcalde de la Seu, Albert Batalla, com el de Foix, Norbert Mele, veuen com una oportunitat d'estrènyer llaços i ampliar el discurs cultural i polític. Batalla, destaca com "la catedral dona la possibilitat de ser patrimoni de la Unesco des de l'explicació de la història política de la creació del Coprincipat".
Els tràmits de la Unesco són lents. Així que essent molt optimistes Reguant ha explicat que la candidatura no seria viable fins almenys el 2023.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Guillem Casal
Comparteix: