L'IPC avançat del desembre ha acabat amb el 4,5% i, per tant, és amb el que finalitzem el 2023. Un increment molt més moderat que ara fa un any quan, recordem, va arribar a estar al 7,1%.
Això té implicacions molt directes, per exemple, en les pujades salarials. El Govern decretarà que els sous entre el salari mínim i el mitjà, entre els 1.400 i els 2.400 euros mensuals, haurien d'incrementar-se amb la inflació. Això inclou la gran majoria d'assalariats.
En unes dues setmanes, aproximadament, es coneixerà l'IPC definitiu però, habitualment, no varia massa del que ja s'ha avançat i que tanca l'any amb el 4,5%. Es tracta d'una xifra que és superior a la del nostre entorn. A Espanya és del 3,1% i a França, encara no s'ha donat a conèixer però estarà en registres similars.
La dada té implicacions importants com les pujades salarials que Govern decretarà, en base a aquesta inflació, pels sous entre el mínim que és de 1.376 euros mensuals i el mitjà que està al voltant dels 2.380 euros mensuals. Però també pels increments dels pisos amb arrendaments per sota dels 8 euros el metre quadrat que augmentaran, almenys aquest IPC, i, en alguns casos, per sobre.
Aquest comportament del cost de la vida és, sobretot, per dos motius. En primer lloc, el preu dels carburants ha anat a la baixa en els darrers mesos. A més, les pujades dels tipus d'interès decretades pel Banc Central Europeu han alentit el creixement econòmic i això ha fet que no apugessin tant els preus.
Durant dècades havíem tingut una inflació molt moderada, per sota del 2% però des de fa uns anys aquesta s'ha descontrolat. Entre altres coses per la incertesa dels mercats povocada per la invasió d'Ucraïna. Al desembre del 2021, l'IPC era del 3,3%. Va pujar al 7,1% al 2022 i ara ha baixat al 4,5%.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: