2024 i 2039. Són les dues dates límit per a la viabilitat del sistema de pensions, segons un estudi actuarial fet per una empresa francesa i que ha recordat la CASS. El 2024 és quan les despeses seran més grans que els ingressos per cotitzacions. El 2039, quan la guardiola acumulada al fons de reserva de les jubilacions no permetrà fer front als compromisos en pensions.
Fa uns dies la presidenta del Consell d'Administració de la CASS va reiterar la necessitat de reformes urgents per mantenir la viabilitat del sistema de pensions. Montserrat Capdevila es basava en els resultats d'un informe elaborat per una empresa especialitzada francesa i que es va lliurar el 2021 a la Comissió especial de seguiment de la CASS. Hi ha dues dates al calendari. El 2024, el sistema serà deficitari i les despeses previstes en pensions seran més elevades que els ingressos per cotitzacions. I si no hi ha canvis, l'estalvi acumulat no permetrà fer front als compromisos en pensions a partir del 2039. Segons s'assegura des de la CASS, els dèficits tenen tendència a accelerar-se per l'accés a la jubilació per part d'una generació més nombrosa, que, a més, ha cotitzat més anys i té dret a pensions més elevades.
La CASS ha presentat propostes per mantenir la viabilitat. Una de les més destacades és augmentar les cotitzacions des del 12% actual del salari brut al 16% en un procés gradual. Establir bases mínimes i màximes de cotitzacions. Crear plans d'empresa i augmentar l'edat de jubilació.
Però són els partits polítics els que han de decidir què fer i quan, sempre tenint en compte que el 2024 pot ser el primer any deficitari.
Informa: Pere Moliné
Comparteix: