La pandèmia de la Covid-19 també ha afectat els joves que pateixen trastorns de la conducta i que han de rebre tractament en centres especialitzats a l'estranger.
Hi ha hagut un augment d'intervencions de salut mental i infància, que han propiciat alguna derivació, però no més casos.
En els últims cinc anys, s'han tractat 25 adolescents en aquests centres, per prescripció mèdica o derivats des d'Afers Socials, i actualment n'hi ha 6.
Pel que fa a les derivacions, se'n fan entre 4 i 6 a l'any, mitjançant informes psiquiàtrics i mèdics. El 2019 va ser quan se'n van fer més i aquest any se n'han fet quatre. A més, es fan valoracions per saber si hi ha una circumstància de risc familiar o econòmica, així com un seguiment periòdic del menor i la família.
A principi de l'any vinent però, molts d'aquests adolescents podran anar al centre que s'està fent a Andorra.
La capacitat màxima serà de 19 usuaris a la part residencial i 16 a la diürna, tot i que es començarà amb menys places per donar una atenció de més qualitat.
S'estudia una gestió público-privada per l'experiència d'una entitat amb recorregut i per facilitar les substitucions de personal.
Així ho ha explicat el director del departament d’Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, que també ha exposat que el servei de dia permetrà fer més prevenció i el residencial, no trencar el vincle familiar "i que l'adaptació i la sortida siguin molt més naturals". Assegura que "de vegades el retorn és molt més complex que si no es fa tota una intervenció, atenció i un modelatge a Andorra". També serà millor per a les famílies, ja que "es podrà treballar molt més amb elles que no pas ara que s'han de desplaçar". "És un recurs que pot ser molt beneficiós", conclou.
Precisar que hi haurà adolescents que se seguiran tractant a l'estranger, com els que tenen trastorns de conducta alimentària, i que les obres del nou centre estaran enllestides a l'octubre.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza-Sergi Linares
Comparteix: