A la Massana s'ha dut a terme per primera vegada un dinar popular de Lo mondongo, una jornada de gastronomia que gira al voltant de la matança del porc. S'han esgotat tots els tiquets i s'hi han servit més de 300 racions.
S'han venut 160 entrades, però han estat moltes més les racions que s'han acabat servint aquest migdia. Fins a 300. Veïns que s'han apuntat a darrera hora i convidats que no s'han volgut perdre la primera edició d'un acte que pretén connectar més amb les arrels.
"És el que diuen, no? La llet no ve del súper. Els aliments s'han de cuinar, s'han de preparar."
Maribel, veïna
Fins a 18 cuiners professionals, que ja formen part d'una nova associació, la Confraria de lo Mandongo, han preparat des de les 10 del matí la carn del porc.
"En aquest cas l'hem esquarterat per fer la botifarra i les salsitxes; i amb les cotnes i els ossos estem fent les botifarres de perol, que amb les parts més greixoses posarem en una fogaina."
Josep Maria Troguet, organitzador
I els estris més tradicionals com la màquina d'embotir o el morter s'han exposat en una conferència duta a terme cap a les 12 del migdia, a càrrec de l'historiador Alfred Llahí.
Ha estat una xerrada col·loqui on s'han explicat anècdotes i curiositats i s'ha recordat el que significava la diada per a molts dels avis.
"Netejàvem la tripa, preparàvem els peus, les orelles."
3Conxita Viladric, padrina participant en el col·loqui
En l'acte s'ha volgut retre homenatge a Xavier Fernández, el Sisquet de Cal Sinquede.
"Havíem de pensar en ell. Realment és una persona que sempre ha volgut conservar les tradicions."
Eva Sansa, cònsol major de la Massana
Des del comú esperen que aquesta jornada es repeteixi any rere any. I ja han avançat que de cara a l'any que ve, es farà coincidir amb la festa patronal, Sant Iscle i Santa Victòria, el 17 de novembre.
Informa: Caterina Vidal
Imatges: Txell Taboada
Comparteix: