4 milions d'euros. Aquest és el pressupost previst per FEDA per poder consolidar i ampliar les xarxes de calor i fred al llarg del 2023. Fan molt bon balanç de l'evolució de clients que han tingut des del 2016, essent Andorra la Vella la que més en té. Defensen l'estalvi d'electricitat i emissions que comporta el sistema.
L'adhesió de clients de les xarxes de calor de FEDA ha anat in crescendo des del 2016. Per exemple, els de Soldeu s'han triplicat en sis anys arribant a la trentena el 2022 i tenint 5 més d'acordats a l'espera d'activar-se. Esmentar que un client correspon a tot un edifici. La xarxa d'Andorra la Vella va arrancar fa tres anys i s'han superat totes les expectatives doblant les previsions i arribant l'any passat als 42 consumidors en servei i 17 més en procés de ser-ho. Recentment s'hi ha sumat Escaldes amb la novetat de comptar també amb la xarxa de fred. Tenen 3 clients ja connectats i 5 més en cartera.
El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, explica que de la zona d'Escaldes-Engordany s'alimenten algunes de les noves construccions i durant aquest any volen ampliar-ho a diferents edificis. "Ara ja estem alimentant diferents edificis de la zona, principalment tres conjunts de torres de nova construcció. Durant aquest any 2023 preveiem alimentar l'escola bressol i un edifici privat que hi ha per la zona, un edifici del comú que és el Prat del Roure i també cap a finals d'any esperem alimentar Prat Gran."
I per a aquest 2023 un altre dels reptes de FEDA serà ampliar l'extensió de la xarxa de calor d'Andorra la Vella. S'hi voldrà connectar el carrer Pompeu Fabra i també el carrer que hi connecta, que és el de Fiter i Rossell. En total s'alimentaran així una desena d'edificis.
Ara l'objectiu principal, però, és acabar el carrer Prat de la Creu. També s'ha previst ampliar la xarxa de calor de Soldeu amb petites extensions sobretot a la zona del Tarter. Tot plegat amb un pressupost d'uns 4 milions d'euros. Des de la parapública aposten fort per aquest sistema per l'estalvi d'electricitat i d'emissions que suposa. I hi afegeix, la comoditat que té el client final.
"La tendència és anar cap als sistemes elèctrics i això és una alternativa que ens serveix per diversificar i per dependre menys de les importacions d'electricitat dels països veïns. Amb el que tenim ja construït podem estar estalviant de l'ordre de 6.000 tones de CO2 a l'any" , afirma Travé.
Aviat donaran detalls del potencial d'aprofitament de l'aigua termal d'Escaldes per la xarxa de fred i calor i, per altra banda, des de FEDA també informen que el projecte de xarxa de calor a Sant Julià està en fase d'estudi.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias-Arxiu RTVA
Grafisme: Hèctor Perna
Comparteix: