A punt la presa i els filtres per evitar més talls en el subministrament d'aigua

www.andorradifusio.ad

Enllestides les obres al Camp de Claror per evitar nous talls en els subministrament d´aigua a Escaldes-Engordany. Es tracta d´una presa i diversos filtres fets amb materials naturals que ajudaran en el filtratge de l´aigua en aquest punt inicial del riu. Avui, en una visita a les obres, s'ha sobrevolat la zona per veure els efectes d´una tempesta que estadísticament s´hauria de produir un cop cada 500 anys.

Els operaris enllestien avui les obres de construcció de la presa feta amb troncs i filtres de palla, pedra i xarxa geotèxtil a la capçalera del riu Claror. Tots els elements estan fets amb materials naturals i el seu impacte visual és mínim.

Les mesures adoptades a la zona tenen la missió d’ajudar en el filtratge del riu Claror, del que beu Escaldes-Engordany.  Tot i així el terreny encara està desestabilitzat i esponjós i, per tant, encara trigarà molt de temps en retornar al seu estat original.

La cònsol major d´Escaldes-Engordany, Trini Marín, confia que les mesures adoptades ajudin a evitar nous talls en el subministrament d´aigua a la parròquia. Tot i així Trini Marín recorda que encara hi ha molts sediments dispersos. A més, afirma, si plou "no es poden controlar", són sediments “que baixaran”.

Segons els estudis realitzats, la tempesta del dia 21 de juliol va ser excepcional. Van caure 71 litres per metre quadrat al Camp de Claror. Un fenomen que estadísticament hauria de tenir lloc un cop cada 500 anys. Sobrevolant la zona es pot veure de forma evident els efectes de la pluja i les cicatrius que va obrir en aquest costat de la carena.

El cap d'obra del ministeri d'Ordenament Territorial, Ramon Serra, ha explicat que amb un estiu tan sec “la terra amb les pluges del dia 21 ha començat a fer solcs”. Un fenomen que “progressa amb cada tempesta gran”. “És una catàstrofe”, sentencia.

Elements com la neu i la vegetació acabaran de fer el treball d´assentament del terreny. La sembra es farà aviat amb llavors autòctones. D’aquesta manera, segons la directora del pla de gestió de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, Susanna Simon, la zona d’acabarà d’estabilitzar aprofitant el ramat que puja a aquesta zona.

Simon ha destacat la integració de les actuacions en el paratge i el mínim impacte visual.

Informa: Ana Alamán    Imatge: Albert Refart

Comparteix:

Neix el ComARTpedrosa, un esdeveniment artístic al cim més alt d'Andorra El sector hoteler valora les pèrdues causades per la falta d'aigua a Escaldes