Per cada càncer infantil n'hi ha 200 d'adult. A Andorra es calcula que la xifra equival a tres casos cada dos anys, si bé només a Sant Joan de Déu, un dels hospitals de referència, se n'ha tractat 10 l'últim any. A Andorra no hi ha unitat oncològica i sovint són els pediatres els que fan la derivació i ajudaran la família i el pacient en el seu procés.
Tot i no tenir una alta incidència, l'OMS apunta al càncer com la principal causa de mort entre la infància i l'adolescència. Un 80% es curen, però la societat científica continua treballant per reduir el 20% restant. Per les dimensions del país, Andorra no disposa d'unitat d'oncologia pediàtrica i, per aquest motiu, els casos sospitosos es deriven fora. Tanmateix el pediatre de referència serà qui procurarà tot l'acompanyament que necessita la família. El cap de pediatria de l'hospital, Josep Estrada, assegura que "s'activa un servei psicològic, per a l'infant o la família". Així, permet que es bolqui tot un equip social per "veure la infraestructura familiar".
L'hospital disposa d'una sèrie d'especialistes que poden ajudar en la detecció i el posterior seguiment, i ho pot fer conjuntament amb l'hospital de referència i el pediatre que seguirà el seu historial clínic. "El seguiment a posteriori dependrà de la localització d'aquest tumor, de quina especialitat impliqui. A banda d'això és de vital importància el seguiment pel pediatre de capçalera perquè al final és el metge referent i que coneix més el cas del pacient i la família", afirma Estrada.
Des del 2016 s'han registrat 16 casos que han necessitat tractament i s'han derivat a Sant Pau, Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu, on a final d'any es comunicava que en un anys s'havien atès 10 casos, més dels que es comptabilitza des del SAAS i és que en ocasions la derivació es fa des de fora del sistema.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: