Afers Socials està atenent prop de 300 infants i adolescents en situació de risc. Aquest any, han augmentat les derivacions de casos lleus i moderats gràcies als nous protocols d'actuació que ha activat l'executiu per detectar i posar fi a problemàtiques abans que arribin a ser molt greus.
El PAI, el procediment i protocol d’actuació immediata que va activar Afers Socials just fa un any, ha permès intervenir en 24 situacions de risc lleu i moderat. Un detecció precoç de casos que poden arribar a ser molt greus.
El director del departament d'Infància, Adolescència i Joventut, Jordi Olivé, ho assimila a un arbre: "Quan és tendre, segurament el podrem reconduir; quan ha passat molt temps en una situació de risc i és un pre-adolescent o adolescent la situació és molt complexa".
A més, afegeix, "els mecanismes que tenim són limitats". Argumenta que per aquest motiu es va "intentar detectar al més aviat possible aquestes situacions i establir uns mecanismes de derivació molt ràpids i àgils per intervenir de seguida". "Entenem que una detecció precoç ens possibilitava una millor intervenció i una reconducció més fàcil d'aquestes situacions."
El Servei Especialitzat d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (SEAIA) està atenent prop de 300 (293) menors en situació de risc i desemparament, actualment. Alguns són víctimes d'abús, agressions sexuals o maltractament físic, que amb aquest nou protocol, tan sols han hagut de declarar una única vegada. I és que el PAI procura evitar que el menor faci múltiples declaracions per evitar possibles afectacions.
També es va activar el telèfon 175 i la possibilitat de denunciar telemàticament a través del PAS: l'altre protocol que preveu unificar els criteris de notificació, derivació i intervenció. A través d'aquest s'han registrat més de 80 alertes de professionals i 15 de ciutadans.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: