La situació dels béns immobles que ciutadans espanyols tenen a Andorra ha centrat part de la conferència de l'advocat Alejandro del Campo sobre el model 720. Un document que obliga els ciutadans d'aquest país a declarar les propietats a l'estranger. L'expert considera que vulnera la lliure circulació de capitals, una de les llibertats que preveu la Unió Europea.
Alejandro del Campo va denunciar el 2013 davant el tribunal de justícia de la Unió Europea el model 720 espanyol, que obliga els ciutadans a declarar els béns per sobre dels 50.000 euros a l'estranger. Aquest advocat i assessor fiscal espanyol creu que la norma és contrària a la lliure circulació de capitals, un dret fonamental reconegut per la UE i que s'estén més enllà de les fronteres comunitàries, donat que reconeix la llibertat de la lliure circulació de capitals en països tercers.
Per això està convençut que la seva demanda reconeixerà com a injust el model, una situació que beneficiarà els espanyols amb propietats a Andorra. "Sens dubte treurà l'enorme espasa de Dàmocles que ara tenen els espanyols amb pisos o diners a Andorra. Es treurà per als que tinguin els béns a Alemanya, a la Unió Europea, però també per als que els tenen a tercers països: a Suïssa, als Estats Units o a Andorra", preveu del Campo.
Sembla que a l'espera de la sentència del tribunal comunitari els fets li donen la raó. Recentment el Tribunal Econòmic i Administratiu Central espanyol ha obert una via per anul·lar les sancions que aplicava Espanya als seus ciutadans amb béns superiors a 50.000 euros no declarats a l'estranger, sempre que es pugui provar que els béns procedeixen de períodes prescrits o herències.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Txema Galilea
Comparteix: