Aquest dilluns és el Dia Internacional de l'Alzheimer, uns malalts als qui la pandèmia ha fet en alguns casos empitjorar la seva situació. Hem parlat amb l'associació que els representa per saber com han estat aquests mesos de crisi sanitària.
Desorientació i sentiment d'abandó. Aquestes són les sensacions que han tingut els malalts d'Alzheimer durant el període de confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. Així ho afirma la presidenta de l'associació que dona suport als afectats i familiars d'Alzheimer, Montserrat Valls. Les trobades virtuals i l'ús de mampares en les reunions presencials han contribuït al deteriorament cognitiu. "L'absència de contacte físic ha sigut molt important, així és que des de l'associació volem donar moltes gràcies a les persones que han treballat en l'àmbit sociosanitari perquè han fet un treball espectacular", ha dit Valls.
Enguany, degut a la pandèmia, no s'ha celebrat la gala Pere Valls que cada any es fa amb motiu del dia mundial de l'Alzheimer. Tot i les barreres que provoca el coronavirus, s'oferiran a través de les xarxes socials diverses formacions en línia i videoconferències.
Continua existint la necessitat d'omplir el buit que hi ha entre la Unitat de Memòria i el centre sociosanitari. L'associació reclama un centre interdisciplinari de dia. "S'estan ajuntant moltes patologies diferents, moltes edats diferents i l'Alzheimer no sempre és el mateix", insisteix Valls.
L'associació posa a l'abast dels seus afiliats moltes eines per enfrontar-se al dia a dia, entre d'altres el botó geolocalitzador, que està funcionant molt bé per poder tenir cura a distància de la gent afectada per aquesta malaltia degenerativa.
Informa: Oliver Jaén-Sílvia Mestre
Imatge: Txema Galilea-Arxiu RTVA
Comparteix: