Com afecta la pujada del tipus d'interès a l'economia familiar?

www.andorradifusio.ad

La pujada del tipus d'interès ha encarit terroríficament les quotes de préstecs i hipoteques.

"Ara paguem 5 vegades més aquesta part d'interessos. Sobre una hipoteca global, si estaves pagant uns 1.200 euros al mes ara podries arribar a pagar 1.800 o 1.900 euros. És a dir que l'impacte és molt important per a les famílies", detalla l'economista Antoni Bisbal.

Pujades, per tant, d'uns 700 euros mensuals en les hipoteques variables, sent les pactades a més anys, les més perjudicades. Un fet que tal com indica la societat "no sigui un bon moment". 

A més, les pujades també han dificultat l'accés a crèdits, ja que els bancs són més exigents a l'hora de concedir finançament i impossibiliti tenir propietats. "En un futur m'agradaria optar a una propietat, però no ajuden ni les hipoteques ni els sous". A més com destaca Bisbal, tot i els avantatges fiscals que hi ha Andorra, "el tipus d'interès restringeix la possibilitat de comprar habitatge".

Més enllà de l'economia familiar, les pujades del tipus d'interès afectaran les inversions de les empreses. A nivell de país, el deute es pagarà més car.

En canvi els estalviadors se'n beneficiaran. Augmentarà la remuneració dels certificats de dipòsit i els tipus d'inversions en renda fixa donaran més rendiment.

Informa: Maria LucenaJudith Sáez
Imatges: Manuel Alvarez

Comparteix:

Prop d'un 16% de residents espanyols al país van participar als comicis electorals del 23J Un menor resulta ferit lleu en un accident a Sant Julià