La llei de serveis socials i sociosanitaris obligava a posar en marxa un programa d'assistent personal per garantir l'autonomia de les persones amb diversitat funcional. Tres anys després de la seva posada en marxa, Afers Socials i la Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) estan d'acord a revisar-lo ja que només tres persones se n'han beneficiat.
El servei d'assistent personal, que ha de garantir l'autonomia de les persones amb diversitat funcional, està sent objecte de revisió per part del ministeri d'Afers Socials i la FAAD després de tres anys de prova pilot.
L'objectiu és establir un protocol de derivació i seguiment dels possibles usuaris i elaborar un reglament d'accés i condicions del programa.
En l'actualitat només dues persones es beneficien del servei, una amb 4 hores diàries d'assistència i l'altra amb sis, i és una empresa privada la que se'n fa càrrec.
El Govern es va decantar per aquesta alternativa tot i tenir personal format. Argumenten que és complex mantenir una borsa de professionals tenint en compte que les hores d'assistència personal són limitades i la feina no els resulta rendible.
Des de la posada en marxa de la prova pilot s'han rebut 9 sol·licituds. Només tres es van resoldre favorablement i la resta van ser rebutjades en estimar que les necessitats podien ser cobertes per altres serveis com ara el d'Atenció Domiciliària o les ajudes per adaptar l'habitatge.
Totes aquestes dades han estat facilitades al grup socialdemòcrata que havia fet la demanda d'informació i que valora, igual que el ministeri d'Afers Socials, que el programa necessita una revisió. També afegeix que caldria difondre'l per tal que les persones que el necessitin en coneguin l'existència.
Informa: Ester Pons
Locució: Jordi Lorente
Comparteix: