Aquest dijous Albert Villaró ha guanyat un dels premis més prestigiosos de la literatura Catalana, el Prudenci Bertrana, amb la novel·la "La Bíblia andorrana". Un nou premi, també, per a la nissaga de l´investigador Andreu Boix, que ens porta un cas amb un banquer assassinat, una Andorra que veu perillar la sobirania i un document la bíblia andorrana.
Acabat d'arribar de Barcelona on ha rebut el Prudenci Bertrana, Albert Villaró es comença a creure allò que mai ha dit "ser escriptor": "Em feia molta vergonya presentar-me com a escriptor. Ara, puc començar a dir que aspiro a ser-ne. El premi és un palmarès, és una trajectòria que he anat seguint i és una nòmina d’autors que l’integren. Aquest premi fa molt de respecte. El premi Josep Pla també en feia." ha assegurat l'autor de "La Bíblia andorrana".
El 2003 va guanyar el Néstor Lujan amb "L´any dels francs" i fa dos anys el Josep Pla amb "Els ambaixadors". Però qui més reconeixements li ha donat ha estat el personatge Andreu Boix, que amb la primera novel·la es va endur el Carlemany el 2006 i ara amb "La Bíblia andorrana", el Prudenci Bertrana.
Sobre el personatge Villaró explica que aquest "es fa estimar" ja que es tracta d' "un personatge molt abnegat, molt vocacional i alhora molt vulnerable, potser no tant amb les coses de la feina però si les coses de la vida, com li passa a molta gent."
L´obra parteix de l´assassinat d´un banquer andorrà que se sospita que ha traficat amb informació, que serveix per descobrir una trama d´espionatge entre Catalunya i Espanya al Principat i amb una Bíblia andorrana pel mig. Una vegada més la ficció sembla avançar-se a la realitat: "Fa por perquè és com una premonició" afirma l'autor i afegeix que "són d’aquestes coses que no controles i que de sobte se’t presenten, doncs fa una mica d’angúnia."
Al novembre "La Bíblia andorrana" arribarà a les llibreries de la mà d´editorial Columna, una bona ocasió que l´autor vol aprofitar per presentar el llibre a Andorra.
Informa: Rosa Alberch Imatge: Lluís Calvo
Informa: Rosa Alberch
Comparteix: