L'alcalde de la Seu defensa "arguments prou sòlids" per avançar el desconfinament amb Andorra per la Puríssima

www.andorradifusio.ad

Milloren tots els indicadors sanitaris a la Seu d'Urgell però preocupa el brot sorgit en una residència. Hi ha uns seixanta afectats, entre sanitaris i padrins. L'alcalde ha explicat a Ràdio Nacional que treballen, amb el Govern d'Andorra, per avançar l'arribada de turistes de tot Catalunya pel pont de la Puríssima.

Tot i que en els últims dies hi ha hagut 4 defuncions per la Covid-19 a la Seu, la veritat és que han millorat tots els indicadors sanitaris, tant els índexs de risc com la taxa de transmissió del virus, així com la pressió hospitalària.

El problema que hi ha ara mateix és el brot en una residència de gent gran, amb uns vuitanta usuaris que afecta unes seixanta persones, entre personal i padrins. N'hi ha dos a l'hospital i 26 han estat derivats a Puigcerdà. La gran majoria són asimptomàtics o lleus, però són grup d'alt risc. "Les xifres són així de dures i així és la realitat", ha declarat l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, indicant que "són 53 malalts, usuaris positius, i 11 treballadors".

L'alcalde ha confirmat també les negociacions amb la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra per avançar el desconfinament.

Ha explicat que han aportat arguments molt sòlids per aconseguir-ho, com ara els estrets vincles econòmics i familiars entre tots dos territoris. Però, sobretot, la coordinació en l'àmbit sanitari des de l'inici de la pandèmia, hospitalari i de rastreig. Per això ha demanat que s'incorpori Andorra al segon tram de la desescalada, entre el 4 i el 7 de desembre. Si aixó fos possible, entre setmana la ciutadania andorrana es podria moure igual que la població de l'Alt Urgell i, per tant, "la mobilitat seria per tota Catalunya". "Ens ajudaria a tots, a la Seu i a Andorra, perquè seria una porta per poder portar turistes".

Inici de la desescalda a la Seu

A la Seu d'Urgell, aquesta setmana han començat la primera fase de desescalada dictaminada pel Procicat. S'ha recuperat la restauració, amb aforaments limitats a l'interior. També les activitats extraescolars, culturals i, tot plegat, és un pas molt important per tornar a la normalitat i perquè molts negocis remuntin després d'un període molt dur i sense ajuda per molts sectors.

En aquest segon estat d'alarma, a diferència del primer, no s'han prohibit ni desnonaments, ni talls de subministraments de llum o aigua, i, segons l'alcalde, això es troba a faltar perquè hi ha molta gent que ho està passant molt malament per fer front a les factures.

Greuges del confinament municipal

Tampoc no s'acaba d'entendre des del consistori que, per la zona del Pirineu, hi hagi un confinament municipal de cap de setmana. Molts nuclis de població no tenen els serveis bàsics i això obliga als seus habitants a desplaçar-se a la Seu per força el cap de setmana perquè entre setmana treballen. També perjudica molt el mercat.

Fàbrega entén que no implica cap risc sanitari permetre la mobilitat comarcal i considera que el confinament de cap de setmana és una mesura per zones molt més poblades, com ara a Barcelona, però que no s'ajusten a la realitat d'àrees com el Pirineu o les terres de l'Ebre, amb molta menys densitat de població.

L'afectació pel comerç

Pel que fa al pont de la Puríssima, el teixit comercial de la Seu el dona per perdut. És un 15-20% de la facturació de tot l'hivern. Afortunadament, segons l'alcalde, ha coincidit amb un any sense pràcticament neu. L'esperança se centra en tenir un Nadal més o menys normal.

Confessa Fàbrega, a més, que els seus comerços també han perdut un 50% de facturació de clients provinents d'Andorra, sobretot els caps de setmana.

Des de la Seu, esperen que al gener comencin la vacunació a la població.

Entrevista completa a l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, a l'Ara i Aquí:

Informa: Jordi Cama
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

El primer Pop Art contra el càncer recapta prop de 2.700 euros Sant Julià disposarà d'un punt jove i d'un centre de dia per a la gent gran entre desembre i gener