En el Dia mundial de la salut, l'OMS informa que cada any hi ha més de 13 milions de morts a causa de la crisi climàtica. Destaca que són evitables i que per fer-ho cal prendre decisions polítiques, socials i comercials adequades. Ara bé, com a particulars, hi podem contribuir?
Hem demanat a la població quines accions fa en aquest sentit. Hi ha qui opta per "anar caminant a la feina sempre que es pugui", una manera de contribuir també a mantenir una vida saludable, i controlar el consum d'electricitat . Altres advoquen per "intentar reduïr el consum de plàstic" i lamenten que molts productes frescos com la fruita o la verdura vagin embolicats quan no és necessari. En la mateixa línia defensen la "compra de productes ecològics, tot i ser més cars".
Aquestes són algunes fórmules. També ho són el canvi a un proveïdor d'energia renovable, no escalfar les habitacions a més de 21 graus i mig o, fins i tot, no consumir tabac, un producte letal i contaminant.
La crisi climàtica és l'amenaça més gran per a la salut a la qual s'enfronta la humanitat. Ho diu l'OMS en el darrer informe publicat amb motiu del Dia mundial de la salut d'enguany, on alerta que cal desenvolupar mesures urgents per conservar la salut d'un planeta contaminat i d'una població que, enmig d'una pandèmia, cada vegada pateix més malalties com el càncer, l'asma i les cardiopaties.
Segons indica, les fàbriques d'aliments i begudes transformades han potenciat l'obesitat, el càncer i malalties del cor i generen un terç de les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
De fet, l'OMS calcula que més del 90% de les persones respiren un aire insalubre a causa de la crema de combustibles fòssils, mentre que cada any hi ha més de 13 milions de defuncions per motius climàtics evitables.
A més, a causa de l'escalfament del planeta, els mosquits propaguen les malalties més lluny i més ràpid que abans.
És clar, però, que les decisions que aconseguiran canviar el rumb del tot seran aquelles polítiques, socials i comercials. En són exemples, la producció i l'ús d'energies netes, reinvertir les subvencions de combustibles fòssils en salut pública, la producció d'aliments sostenibles i saludables, i construir ciutats amb espais verds que promoguin l'activitat física i la salut mental. També, dissenyar accions de reducció de residus i plàstics.
Informa: Judith Sáez
Comparteix: