La primera proposta de la Comissió Europea pel que fa a la lliure circulació de capitals és dura. Així ho ha reconegut el cap de Govern, Xavier Espot, que ha explicat que alguns estats membres de la UE consideren que l'obertura del sector financer als microestats generaria competència.
Es preveu un dels capítols més durs en les negociacions amb Europa: el sector financer. I Andorra ja coneix la posició de partida de la Comissió, un punt de partida que el màxim mandatari vol matisar i defineix com un recull dels mateixos equilibris interns de la Unió, "entre la Comissió Europea, que té un mandat molt clar amb el sentit que hem d'accedir a la lliure circulació de capitals, i unes reticències fortes dels reguladors europeus", ha explicat Espot.
La Comissió, els reguladors europeus i els estats membres, "veuen com una dificultat afegida que hi hagi nous països que integrin el sistema financer europeu, i fins i tot ho veuen com una possible competència que si poden evitar, millor", ha afegit.
Andorra, però, recalca que en el document es creuen línies vermelles i, per tant, són punts que s'han de renegociar.
Recordem que una obertura del sector financer als microestats suposaria la lliure circulació de capitals. D'una banda, es podrien instal·lar al país sense barreres altres bancs. A canvi, Andorra espera tenir accés als mecanismes de liquiditat. Clau per poder competir en igualtat de condicions a fora.
L'autoritat europea que aglutina als tres reguladors s'havia mostrat ja molt crítica. Reclamaven mecanismes de supervisió perquè alertaven que amb l'entrada dels microestats s'incrementaria el risc de blanqueig de diners. Un tema en què Andorra diu haver fet els deures.
L'escenari obert, però, el deixa la marxa de Mònaco de les negociacions. Queda per veure si els esculls poden rebaixar-se.
Informa: Ariadna Guiu Vila
Comparteix: