L'anàlisi: Medi Ambient vol vèncer l'estancament del reciclatge amb la col·laboració dels comuns
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Medi Ambient reconeix que el model actual de reciclatge ha arribat a un punt d'estancament i creu que és moment de col·laborar amb els comuns per assolir el nou objectiu de reciclar el 65% l'any 2035.
La gestió dels residus és un dels principals objectius del ministeri de Medi Ambient. Controlar la brossa que es genera i classificar-la segons el seu origen és clau per complir els propòsits de l'agenda 2030 per al desenvolupament sostenible.
A Andorra, l'actual pla nacional de residus marca que s'ha de reciclar la meitat de tot el que es llença a les escombraries. Una fita assolida, però que ha arribat a un punt d'estancament, segons el Govern. De fet, les dades mostren que les campanyes van funcionar millor els primers anys amb percentatges del 55% i que ara aquesta xifra ha anat baixant fins al 47%. Per dalt o per baix, però l'executiu veu amb bons ulls la feina feta.
"Tenint en compte l'excepcionalitat dels últims anys amb la Covid, considerem que els objectius s'han assolit. I sí, el model actual ha arribat a un cert punt d'estabilització".
Sílvia Ferrer, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat
Ara toca passar pàgina. El nou objectiu del ministeri és reciclar el 65% dels residus l'any 2035. Això implica crear noves estratègies amb els comuns, com la recollida porta a porta que va encetar fa uns mesos Andorra la Vella.
Segons la directora de Medi Ambient, encara hi ha marge de millora en la gestió d'alguns residus com la matèria orgànica, el tèxtil i els envasos.
Una altra fita assolida és l'ús de les deixalleries mòbils. Segons les dades del ministeri, la població les fa servir un 67% més que l'any 2017.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Sergi Linares