Andorra es compromet a reduir un 37% les emissions en 15 anys

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

París acull la Conferència de les Parts del Canvi Climàtic de l´ONU. Andorra ha mostrat la seva preocupació per l´augment de l´emissió de gasos i el compromís per fer-hi front. La ciutadania intenta aportar el seu granet de sorra però demana la implicació de les administracions.

Experts de l’ONU indiquen que si l’ésser humà continua amb l´actual ritme d’emissió de gasos sense prendre mesures de reducció, la temperatura mitjana global pujarà entre 3,7 i 4,8 graus durant els pròxims 80 anys. A més, els científics sostenen que aquest increment de temperatura també afectarà en la propagació de fenòmens climàtics extrems, com inundacions, sequeres i ciclons.

Davant d'aquesta problemàtica global, Andorra no n’és una excepció i per aquest motiu, la reducció de les emissions s’estableix com un objectiu fonamental. El cap de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha explicat que "Andorra va comunicar a l'abril la seva controbució nacional i va ser un dels primers estats a fer-ho". El compromís és "reduir un 37% les emissions a efectes del 2030".

D’entre els diferents sectors que propicien aquesta situació, l´àmbit de l’energia és un dels que major impacte té. Miquel apunta que aquest sector és "el responsable del 95% de les emissions del país".

La ciutadania és conscient de la realitat i en cap cas es qüestiona la problemàtica mediambiental que es pateix actualment. Carme Gallego considera que "a poc a poc ens ho estem carregant tot i té molt mala solució perquè, mentre no renunciem a agafar tant el cotxe i a utilitzar l'assecadora quan podem eixugar la roba al sol, ho tenim malament". El jove Rubén Lara també és conscient dels efectes de la contaminació i el canvi climàtic, causants de "que la neu arribi més tard".

També hi ha qui demana una major implicació constitucional. Antoni Molina degfensa que les adminisrtacions han de posar mesures. Tot i això, el Govern segueix treballant per revertir aquesta situació. El cap de l'oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic indica que "una de les accions és el Pla Renova, que ajuda a la rehabilitació dels edificis i a la reducció d'aquests consums".

La reducció de les emissions i l´aplicació de programes que fomentin l'eficiència energètica seran els principals reptes de futur

Imatges/informa: Borja Nolla

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.