Un centre de comandament gestionarà tota l'operativa dels tests d'anticossos
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
A poques hores per a l'inici de les proves d'anticossos a tota la població, el centre de comandament acaba de polir el seu funcionament. Ha de servir per gestionar totes les incidències als diferents stop labs repartits per tot el territori perquè tota l'operativa funcioni de la millor manera.
El Centre de Congressos d'Andorra la Vella serà el centre neuràlgic des d'on es coordinaran els 11 punts d'stop labs repartits per tot el país i que hauran de fer les proves d'anticossos a la població.
Hi ha el centre de comandament amb representació dels actors implicats i que treballen de manera coordinada. Està dirigit per Protecció Civil però compta amb la implicació d'Actua Tech, representants de Salut, de la Creu Roja i de Bombers.
La informació entre el centre i els diferents punts es fa a través de canal ràdio amb responsables de cada zona de control. Els 4 dies de proves a voluntaris i familiars ha servit per tenir apunt un engranatge complex.
El director de Protecció Civil, Cristian Pons, indica que "les incidències poden ser des d'una persona que es mareja, com ha passat fa poc, i llavors s'activa un recurs sanitari; o més logístiques, com ara falta de material tècnic en alguna taula". Destaca que "les hores estan donades i predefinides, i s'ha intentat tancar una agenda que permeti que en 10 dies es facin tots els tests previstos, però qualsevol incidència pot afectar horaris".
La gestió de les incidències es fa a través d'una plataforma creada per Creu Roja Internacional que permet seguir al segon les diferents incidències. Es classifiquen per colors que són els que marquen les prioritats.
Quim Fenoll, cap d'àrea operativa de Creu Roja Andorrana, detalla que "normalment es tracta tot sota el sistema de rutina, que es correspon al color groc, però totes aquelles coses pendents de resoldre tenen un color vermell que parpelleja fins que no es resol". Quan es tracta d'un aspecte sanitari urgent "es fa servir la casella verda" i "encara n'hi ha una de reserva, que seria la d'mmediatesa, que es podria utilitzar en cas que fos necessari".
Paral·lelament aquest diumenge també s'està acabant d'enllestir els protocols de funcionament d'una altra plataforma. Aquesta amb la introducció de les diferents proves que s'aniran fent a diari. Una coordinació molt necessària perquè les proves que es facin siguin registrades i ajudar així a tenir informació sobre l'afectació de la Covid-19 al país.
Informa: Anna Pifarré
Imatge: Pere Besolí