Reportatge: Andorra Makers, solidaritat en 3D per lluitar contra el coronavirus
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Entre les moltes iniciatives solidàries que s'han posat en marxa arran de la Covid-19, una de les més originals ha estat la dels Andorra Makers. Tot i la voluntat de mantenir-se anònims, han acceptat obrir-nos les portes i explicar-nos com funciona aquesta comunitat formada per una trentena de persones.
En unes oficines cedides per Actua es guarda, desinfecta i empaqueta tot el material produït pels Andorra Makers abans de ser distribuït per la Creu Roja.
Des que va començar la crisi sanitària, els membres d'aquest grup força heterogeni i sense cap ànim de lucre han fabricat des de casa amb les seves impressores 3D unes 2.400 proteccions facials, 2.000 obreportes i 2.600 salvaorelles.
El Servei d'Atenció Sanitària i els cossos especials són els seus principals clients.
Valentín Ortiz és un dels membres del col·lectiu i explica que els va unir "el mateix sentiment i les ganes de fer alguna cosa". Es van posar en contacte a través de les xarxes socials. "Vam crear un grup de telegram on som gairebé 30 membres".
Ivan Iglesias és un altre dels 'Andorra Makers'. Davant l'allau de trucades, diu, van decidir "obrir una pàgina web on poder omplir un formulari especificant quina empresa era i la quantitat i tipus d'EPIS (equips de protecció individual) que necessitaven".
Calculen haver consumit més de 80 quilos de filament per a impressores 3D, però sobretot moltes hores per fer front a totes les comandes.
Ortiz apunta que ha estat "un desgast, no només de diners, sinó també psicològic per la pressió de voler arribar a tothom". La dedicació al principi, segons explica Iglesias, ha estat de "pràcticament 12 hores cada dia". Fins i tot alguns dels membres hi han dedicat 18 i 20 per resoldre dubtes i problemes tècnics.
Agraeixen el suport que han rebut, es mostren satisfets de la feina feta. Quan van començar no es coneixien i ara tenen clar que els Andorra Makers seguiran com a grup més enllà de l'actual crisi. Iglesias pensa que "sortirà alguna cosa molt maca" de tot això. Una opinió que comparteix Ortiz, a qui li agradaria "continuar units i formalitzar una associació sense ànim de lucre per impulsar noves tecnologies en l'àmbit artístic i de la creació, més que en l'industrial".
Dilluns vinent molts makers tornaran a la feina, amb menys temps però les mateixes ganes de continuar fabricant solidaritat en format 3D.
Informa: Joan López
Imatges: Kevin Ribeiro