"Costa molt reconèixer que no haver consentit una relació és maltractament sexual i violació"
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
La violència de gènere és una xacra molt present i estructural amb unes arrels molt profundes que fan que en el dia mundial per a la seva erradicació, s'alci encara més fort la veu. I així es palpa a les xarxes socials. De gener a octubre d'Igualtat ha atès més casos nous que el mateix període de l'any passat. La violència psicològica és una constant i algunes de les que m'han han crescut són la vicària i la social. Preocupa la dificultat per reconèixer que la manca de consentiment és una agressió sexual.
Un any més, en el dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones coneixem les dades del Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere del Ministeri d'Afers Socials. Aquest 2024 es coneixen les dades des del mes de gener fins a l'octubre. El nombre de casos totals, els que es troben actius i en seguiment actualment, és de 287. Aquesta xifra es desglossa en tres tipus de casos. Està, en primer lloc, la prevalença (86), que són aquells que s'arrosseguen d'anys anteriors. Els casos nous, que són els que acudeixen per primer cop al servei i que aquest any en són 142. Per finalitzar, els retorns (59), que són les dones que ja havien deixat el servei, però que tornen per diversos motius.
Ens centrem en els casos nous, que, com hem dit, en són aquest any 142. Si comparem amb el mateix període de l'any anterior, de gener a l'octubre del 2023, veiem que ha augmentat el nombre de dones que ha acudit per primer cop al servei d'atenció. El 2023 va acabar l'any amb un total de 301 casos. Per tant, podem pensar que aquest any serà similar, tot i que una mica superior.
L'històric dels darrers deu anys, des del 2015 fins a l'actualitat, demostra una tendència creixent del nombre de dones ateses per violència de gènere. El 2020, a causa de la pandèmia, es va trobar un repunt important. Tot i això, des del 2018, la tendència es manté relativament estable, sempre fregant els 300 casos per any. El 2015 va ser un any important, amb la posada en marxa de la llei per l'erradicació de la violència de gènere, que va suposar un punt d'inflexió per al tractament dels casos i poder fer-ne seguiment. Va donar les eines necessàries per començar la tasca de lluita contra aquest tipus de violència, per exemple, amb la creació del codi lila. Tot i això, l'augment de casos també respon a altres factors com, per exemple, la sensibilització i formació creixent que permet una millor i més àgil detecció i derivació de casos de violència masclista.
"Tota aquesta feina de formació sobre la base del que és la violència de gènere, sumat als protocols fan que els professionals sàpiguen del tema, puguin detectar-lo i, per tant, puguin derivar els casos al Servei de Víctimes de Violència de Gènere. Les formacions han de ser contínues perquè hi ha molta rotació de personal i perquè és important sempre refrescar les qüestions socials als professionals"
Mireia Porras, cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat
La violència psicològica, present en tots els casos
Dins de tots aquests casos tractats hi ha diferents tipus de violència. La que predomina, la que es troba en la totalitat dels casos, és la violència psicològica. Això es deu al fet que sempre, en tots els casos, s'exerceix una influència psicològica sobre la víctima. La segona més freqüent és la física, que és la més evident i reconeguda socialment.
Aquest any, però, cal destacar un augment de la violència vicària, aquella que s'exerceix sobre els fills per fer mal o manipular la dona. També ha augmentat considerablement la social. És aquella en què s'aïlla la víctima i s'exerceix un control sobre el seu entorn social i les seves relacions, ja sigui familiars o d'amistats.
Un dels tipus que menys ha crescut ha estat la sexual. Això es deu al fet que encara és força tabú.
"Sempre diem que potser és una xifra que en realitat és més elevada perquè el tema sexual continua sent un tabú a la societat, juntament amb els mites que existeixen al voltant d'aquest maltractament. Per exemple, creure que les dones un cop casades o quan estan en una relació, han de cedir. Aquestes idees tant inculcades fan que a les dones els costi molt reconèixer que no haver consentit una relació és maltractament sexual i violació"
Mireia Porras, cap d'Àrea de Polítiques d'Igualtat
Recursos d'atenció i ajuda
Recordem que existeixen diverses vies per notificar i buscar ajuda quan es viuen o es coneixen casos de violència de gènere. El telèfon gratuït del servei d'atenció a les víctimes, el 181, i també el número de WhatsApp: 606181. Però també altres vies, com la policia (telèfon 110) o el raonador del ciutadà (telèfon 18003030) poden ser d'ajuda en aquests casos. Aquí l'entorn de la dona supervivent té una responsabilitat i un pes molt important, no només en donar suport sinó en activar les alertes quan hi hagi la més mínima sospita d'un cas de violència.
Concretament el Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència compta amb un equip de 6 professionals que acompanyen la dona supervivent i els fills en tot el procés des de múltiples perspectives. Recalquen que és molt important posar denúncia, però per davant de tot és essencial acudir al servei i activar totes les ajudes que siguin necessàries.
Campanya 25N
Coincidint amb aquest 25N, Igualtat ha creat un qüestionari per ajudar a identificar situacions de violència de gènere que compta amb un recull de tots aquests recursos on poder demanar ajuda.
Per accedir-hi, cal escanejar el codi QR del cartell o de la publicació que s'està difonent a través de les xarxes socials. Hi ha dues opcions: per una banda, un formulari dirigit a dones que poden estar patint violència masclista i, per altra banda, un per a homes que poden estar exercint-la. Es tracta d'una eina anònima de sensibilització, però no de diagnòstic ni derivació.
Informa: Pilar Candel - Laura Cugat
Imatges: Txell Taboada