La Covid-19 posa en relleu la figura del cuidador i l'atenció domiciliària
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Durant tota la pandèmia, el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) ha atès quinze persones a casa seva que tenien la malaltia infecciosa de la Covid-19. Amb 5.100 hores mensuals, aquest dijous se celebra el Dia internacional del cuidador. El Govern vol donar més visibilitat i dignitat a aquesta professió.
La feina que es fa des del Servei D'Atenció Domiciliària no és només d'atenció a l'usuari, sinó que també es té cura de tot el nucli familiar afectat.
El perfil dels ciutadans que necessiten aquest servei és molt variat, però principalment es tracta de gent gran amb problemes de mobilitat i ciutadans amb algun tipus de discapacitat.
La Covid-19 ha accentuat la importància d'una professió, la de cuidador, que aquest dijous celebra el seu dia internacional. Han hagut d'atendre durant la pandèmia quinze casos de coronavirus a domicili.
El ministre d'Afers Socials, Víctor Filloy, ha destacat que "ha estat una atenció personalitzada", ja que els familiars d'un positiu han reduït les hores de visita al nucli on hi havia, normalment, una persona gran amb coronavirus.
En aquest sentit, ha remarcat que "hem hagut de fer un sobreesforç per arribar a cobrir les necessitats de totes aquelles persones".
Entre públic i privat, hi ha seixanta professionals cuidadors que atenen 230 usuaris i les respectives famílies. En total, hi ha 5.100 hores de feina al darrere.
És una activitat que requereix molta empatia amb tot l'entorn de l'usuari, ja que passen per uns moments molt delicats i íntims.
"Hi ha qüestions molt delicades, com acompanyaments de finals de vida, en les quals és molt important disposar no només de característiques físiques, sinó psicològiques, d'empatia amb l'usuari i amb la família, que cal desenvolupar", ha afirmat Filloy.
En el cas que les necessitats de l'usuari no es puguin cobrir amb les prestacions públiques, les empreses privades hi intervenen i col·laboren amb el ministeri d'Afers Socials.
"Podem dirigir aquestes persones i famílies a empreses privades i en funció de la necessitat a través de prestacions socials ens podem fer càrrec de les tarifes que això suposi", ha explicat.
A hores d'ara, Filloy afirma que no hi ha llista d'espera, però que hi ha un compromís de l'Administració d'anar formant i afegint més professionals al Servei d'Atenció Domiciliària.
Informa: Sílvia Mestre
Imatges: Sergi Linares
Imatges cedides: Ministeri d'Afers Socials