Els fallaires de totes les parròquies es tornen a unir

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquest és el primer any que els quatre col·lectius fallaires (Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Encamp) faran una cremada alhora durant la cerimònia del repartiment de la flama del Canigó. Les quatre colles han decidit unir-se en una gran família, però cadascun conservant les particularitats.

L'1 de desembre del 2015 la UNESCO va declarar Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat les festes del foc dels solstici d´estiu al Pirineu, una candidatura impulsada per Andorra. Una tradició, la de les falles, que es va recuperar el 1987 després de trenta anys de silenci.

Ara es fa un nou pas, tornar a connectar totes les colles, una intenció que ha de desembocar en una associació i que permetrà que cada col·lectiu preservi les seves particularitats com l´ús de la falla tradicional. A Andorra la Vella la fan servir pel bateig, a Sant Julià de Lòria per encendre la foguera i a Escaldes-Engordany per fer el relleu del cap de colla.

Andorra la Vella és el col·lectiu més nombrós amb uns 150 membres. Ells van impulsar les falles de llum. Segons explica el fallaire major, Albert Roig, el seu recorregut té una part íntima pel centre històric des del barri del Puial fins davant l´església de Sant Esteve on es fa la part més espectacular.

Els fallaires de Sant Julià de Lòria, que compten amb una trentena de membres, han fet aquesta setmana la prova per a les noves incorporacions. És l´única parròquia que fa cremada de doble falla al llarg d´un recorregut on també es porta la flama del Canigó. Grans i petits fan el ball de Sant Joan a la plaça de la Germandat i la foguera s´encén al Prat Gran on des de fa dos anys han iniciat una tradició: encendre la foguera amb la falla tradicional, ja que no tenen bateig de foc, indica la fallaire Corín Matos.

A Escaldes-Engordany són una cinquantena i és on més falles cremaran, 6 per persona. També cremen foc els joves d´entre 11 a 16 anys amb una falla menys pesada. D'aquesta manera, diu el fallaire Àlex Bandera, els ajuda "a seguir la tradició i quan siguin més grans ja no tinguin por al foc".

Els escaldenc fan dos recorreguts, dos grups que marxen, uns des del Roc del Metge i els altres des del carrer de la Unió per trobar-se en un punt intermedi i arribar a la foguera. A més enguany, estrenen una nova modalitat.

Encamp, l´última parròquia a incorporar-se després de dos anys cremant, prop de 10 membres han aprofitat el grup de caramellaires per constituir la base. El fallaire Adrià Pifarré diu que per a properes edicions volen incorporar les petites generacions.

La dissolució de la comissió de festes de Sant Joan havia trencat una xarxa que aquest 2017 es recupera. Aquesta revetlla prop de dos cents fallaires sortiran al carrer amb un sentiment unànime de rodar tots junts i fer sentir que aquesta festa parla de la tradició d´un país i que és Patrimoni de la Humanitat.

Informa: Rosa Alberch

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.