L'hostaleria fa un bon balanç del primer any sense fum
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Des del sector de l´hostaleria es fa un balanç positiu del primer any de la prohibició de fumar als espais públics. S'esperava que serien més els establiments que habilitarien un espai per a fumadors. En paral·lel, aquests darrers mesos, els comerciants han constatat un increment de les vendes de cigarretes electròniques.
Fa un any que aquesta imatge es va deixar de veure, excepte en els espais habilitats per a fumadors. Des de la Unió Hotelera es destaca la normalitat d'aquest primers dotze mesos sense fum. Veient el nombre de sales que s'han habilitat per als consumidors de tabac, només nou, l'entitat considera que es tracta d'una xifra inferior a la prevista i així s'ha constatat els darrers mesos. El portaveu de la Unió Hotelera, Òscar Julián, ho atribueix a que les sales "tenen un cost considerable i és més factible habilitar una terrassa que una sala de fumadors".
L'any de vida de la Llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental coincideix amb l'auge de la cigarreta electrònica. En aquest cas, consumir un cartutx equival a fumar un paquet de cigarretes. A més, s'hi afegeixen sabors de maduixa, menta, xocolata, vainilla o cafè. Es troben en botigues d'electrònica, però darrerament han obert establiments exclusius. I les vendes entre els clients del país augmenten. Segons el cofundador de La Fumée, Raül Tomàs, tot i que setembre, octubre i novembre no són els mesos més forts, "el client nacional es va animant a provar aquest tipus de producte". A més, assegura que els clients repeteixen i ho recomanen als coneguts.
Ja han estat prohibides en alguns estats, com ara el Brasil o Noruega, i han estat limitades en d'altres, com ara Espanya. L'Organització Mundial de la Salut, de moment, només en desaconsella l'ús.
Informa: Anna Lladó Imatge: Sergi Pla Locució: Rosa Alberch