El feminisme apressa a despenalitzar l'avortament
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Aconseguir la despenalització de l'avortament entre finals del 2025 i el 2026 tal com ha avançat el ministre Ladislau Baró és massa tard i urgeix fer-ho el més aviat possible. Així ho recalquen les associacions feministes, que atribueixen la lentitud a una qüestió de voluntat política. Reclamen una cobertura per la CASS per a totes les dones, inclòs el desplaçament.
Eliminar l'avortament del codi penal és molt urgent i no es pot esperar a l'any vinent o al 2026, tal com ha afirmat el Govern. Així ho creuen les associacions feministes, que critiquen la manca de voluntat política per agilitar-ho. L'executiu està treballant la proposta tècnica i vol reprendre converses amb el Vaticà, els Coprínceps i els grups parlamentaris entre finals del 2024 i principis del 2025.
L'ADA va rebre l'any passat 4 consultes i subratlla que no es pot endarrerir més. Des d'Acció Feminista, consideren que el més important és que es garanteixi una cobertura completa i per a totes les dones des de la seguretat social. Més enllà dels canvis jurídics, seria la primera gran millora que, pensen, també hauria d'anar de la mà de la despenalització.
"Paraules i compromisos clars sobre com es vol fer la cobertura d'acte mèdic. Seguim reivindicant que només amb la legalització de l'avortament es garanteix aquest dret. Tota Europa està amb aquest moviment de 'la meva veu, la meva decisió'".
Laia Ferré, presidenta d'Acció Feminista
Stop Violències recorda que les dones que ho necessitin, poden dirigir-se a la xarxa La Meri des d'on s'orienta i s'ajuda a avortar de manera legal i segura. Posen de manifest que una associació civil està fent la feina que hauria de fer l'estat i reiteren que el Govern no s'està responsabilitzant d'un dret fonamental, que s'hauria de garantir segons marquen les directrius internacionals.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Èric Mompel