Hong Kong o Suïssa?
Aquest navegador no admet l'element de vídeo.
Cal un debat per replantejar el model de país, segons l'enginyer Cristian Cerqueda, que ha elaborat els estudis de càrrega de cinc parròquies. Les conclusions indiquen que alguns recursos, com l'aigua, estan al límit de la saturació en temporada de màxima afluència turística, que a més coincideix amb un menor cabal dels rius.
Els estudis de càrrega encarregats conjuntament per cinc comuns constaten que l'aigua serà un dels recursos que condicionaran el creixement del país. Els recursos hídrics estan ja al límit de saturació en èpoques de màxima afluència de turistes, que coincideixen amb un menor cabal dels rius, com al gener o a l'agost. A més, en el futur cal comptar amb els efectes del canvi climàtic.
"Estem tocant sostre. Sabem que un estudi de l'AR+I ha calculat que el 2050 hi haurà una reducció del 50% del cabal d'aigua. Això vol dir que haurem de replantejar el model de país".
Cristian Cerqueda, enginyer i director de Bitalic
Per a Cerqueda, aquest replantejament del model passa per un debat entre el Govern i els comuns, amb les aportacions dels estudis sobre la taula. "Què volem ser? Una 'little' Hong Kong, amb un milió d'habitants que actualment amb la suma de tots els POUP podríem arribar a ser, o la 'petite Suïsse'? Això és el que hem d'escollir".
L'enginyer veu voluntat política per definir el nou model de país, però considera que caldrà una revisió de la llei del sòl. Dels estudis, es desprèn que les valls centrals, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que acumulen més de la meitat de la població, estaran cada vegada més tensades, especialment pels problemes de mobilitat.
Les inundacions del 1982 es poden repetir
Cerqueda també alerta que el canvi climàtic pot accelerar situacions com les inundacions del 1982. Denuncia que des d'aleshores, i malgrat ser-ne coneixedors, s'ha construït en zones amb risc d'inundació i etziba que no es pot repetir.
"No ens enganyem, ens va passar i ens pot tornar a passar. El 82, això va ser un esdeveniment amb una freqüència de 70 o de 100 anys i estem aquí, a cinquanta/seixanta. Estem aquí. Ens ho podem trobar ara com d'aquí a vint anys, però ens hem de preparar. Se sap on estan aquestes zones inundables, històricament se saben, però això no impedeix que s'hi hagi construït. El que no podem fer és treure el que s'hi ha construït, però a partir d'ara ens ho hem de mirar millor".
Cristian Cerqueda, enginyer i director de Bitalic
Informa: Sergi Cano
Imatges: Ricard Tenza